Ангел Джамбазки: От 25 години държавността у нас е в криза

Ангел Джамбазки: От 25 години държавността у нас е в криза
Ангел Джамбазки, снимка: ИлинденПрес

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 година в София. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". От 1997 година е член на ПП ВМРО-Българско национално движение. В момента е заместник-председател на ВМРО. Той е депутат в Европейския парламент от коалиция "ВМРО, „България без цензура”, БЗНС, „Гергьовден“.През 2015 година Джамбазки е класиран на първо място сред българските евродепутати по рейтинг. Класацията е сформирана на база активността на депутатите в дейността на Европейския парламент, включително речи, въпроси, мнения, доклади, декларации, присъствие на заседанията, гласуване и др.

 

Господин Джамбазки, новата политическа година у нас започна бурно – разделение и скандали в ДПС, ръст на битова престъпност, поръчкови убийства. Всичко това създава усещане у хората за произвол и лиса на всякаква държавност. Какъв е вашият прочит на тези събития?

 

Държавността е в България е в криза от 25 години. През тези 25 години държавата отстъпи от своите основни задължения, а именно образование, здравеопазване и най-вече сигурност. В държавата ни обикновения гражданин не се чувства сигурен, същото можем да кажем и за бизнеса. Разцеплението в ДПС беше очаквано. Преди обтягането на отношенията между Русия и Турция всичко беше гладко, защото интересите им в България се застъпваха. Длъжни сме да кажем, че именно ДПС работеше с БСП и управляваха в две правителства. С пренареждането на геополитическите сили, след кризите в Украйна и Сирия, Турция и Русия вече имат друг стратегически интерес в България и нормално се разделиха. Виждате, че напусналите ДПС хора не са хора с евро-атлантическо мислене, а хора криещи се в Турското посолство. Сред тях е Хюсеин Хафъзов, който се провъзгласяваше за „велик турчин“ и „наследник“ на  Осман Калъч, Ахмед Давутооглу, Нури Адалъ. Това са проводници на турската политика тук. От другата страна стоят бизнес интересите на Ахмед Доган и Пеевски и лоялните им съпартийци.

Стабилна ли изглежда България?  А управлението?

Не бих казал, че България е стабилна, защото сме заобиколени от нестабилни съседи, например Гърция и Турция. А също и защото в българската политика има партии, които не защитават интереси на избирателите, а им се диктува от различни посолства.

След скандалите в ДПС, мнозина прогнозираха създаването на протурска партия у нас. Има ли почва у нас за подобна формация? Ако Лютви Местан е работил против националните интереси, защо компетентните институции мълчат по този въпрос?

Нова протурска партия няма да бъде прецедент. Вече има друга, на друг отцепник от ДПС и това е партията на Корман Исмаилов. Причината Лютви Местан да не е разследван от компетентните институции е, че ДПС практически не е излизала от властта.

Късогледа ли се оказа европейската политика след нападенията в Кьолн и бежанската криза?  Европа има ли полезен ход или нещата вече са извън контрол?

Не бих я нарекъл късогледа, а по-скоро безумна и импотентна. След Кьолн смятам, че европейските политици са страхливи. Страх ги е да защитят собствения си народ и да изрекат на глас истинския проблем, а той е че имигрантите не се вписват в европейските общества. Те не искат да се интегрират, а по-скоро да наложат своя начин на живот.

Кога патриотизмът ще се превърне в национална политика у нас?

Да се надяваме, че ще бъде съвсем скоро. Патриотизмът и национализмът са имунната система на една държава.

 

Коментари

  1. ivan
    Само така Джамбазки!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини