Станимир Станимиров: Рафтингът е споделена емоция и адреналин в речните бързеи

Станимир Станимиров: Рафтингът е споделена емоция и адреналин в речните бързеи
Станимир Станимиров-Чачи

Развитието на екстремния спорт дава тласък на туризма в община Симитли, твърди той

Станимир Станимиров-Чачи е собственик на Клуб „Рафтинг.бг”, който се занимава с един от екстремните спортове у нас. От години развива дейност край Симитли, като се правят спускания с лодки в река Струма по едно от най-добрите естествени трасета в България. С него разговаряме за спорта, адреналина, рисковете и бъдещето на рафтинга.

Г-н Станимиров, наскоро стана ясно, че някои рафтинг бази в района на Кресненското дефиле са незаконни. Вие имате ли някакви притеснения и как ще коментирате този казус?

-При нас от самото начало всичко е изрядно и работим напълно законно. Разбира се, че понякога се променят различни закони, наредби, което налага да вадим нови и нови документи. И в момента ни се налага да оправяме някои много дребни административни пропуски. Но нямаме проблем със закона. Що се отнася до другите бази, не съм аз човекът, който да вземе отношение. Прочетох, че някои са строили в НАТУРА 2000, че са получили строително разрешение от горското стопанство, което не е нормално. Нека институциите извършат съответните проверки и установят кой спазва правилата и кой ги нарушава. И да се вземат мерки спрямо нарушителите.  

Как върви тази година рафтинг сезонът?

-Ние винаги даваме най-доброто от себе си, за да осигурим на нашите клиенти страхотни преживявания и незабравими спомени. Но сме зависими от природата и пълноводието на реката. За рафтинга е важно времето да е сравнително топло, а речните води да са високи. Пради сезона почистихме не само в лагера ни, но и в района край нас. За да може посетителите в нашата база да се чувстват уютно и комфортно и извън лодките.

Има ли някои категорични забрани за тези, които се пускат в буйните води на река Струма?

-Абсолютно забранено е в лодката да се качи някой, който е пил дори една бира. В това отношение сме безкомпромисни. Защото най-важно е да осигурим безопасността на всички, които са в лодките. Идват любители на екстремния спорт и от Македания, Сърбия, Румъния, Гърция. Причината за наплива на туристи е и прекрасното трасе за рафтинг, което е с дължина от почти 12 километра. То е едно от най-добрите естествени „писти” в страната.

Разширява ли се географията на вашите клиенти?

-Това е една от най-важните ни задачи. Правим необходимото, за да рекламираме родния рафтинг и зад граница. Непрекъснато го популяризираме. И резултатите вече са налице. Идвали са хора от екзотични държави като Перу и Мексико. По традиция наши гости бяха доста руснаци, но сега ситуацията е различна. Стараем се да предложим на всички най-доброто. Все повече са нашенците и чужденците, които искат да усетят тръпката от рафтинга по река Струма край град Симитли. Адреналинът води деца и възрастни тук – от двегодишни хлапета до почти 80-годишни пенсионери. С всяка година броят на мераклиите се увеличава, от пролетта до есента всеки уикенд идват много желаещи да се пуснат с лодките по бързеите на реката. Все повече фирми от цялата страна атакуват река Струма заради тиймбилдинг със спускане с лодки. Най-активни са IT специалисти, които „изпушват” пред компютрите и търсят адреналина, природата. Децата от община Симитли също идват, искаме да ги запалим по спорта. Кметът на общината Апостол Апостолов винаги ни подкрепя, води тук чиновници на тиймбилдинг, има амбицията Симитли да се превърне в най-добрия национален рафтинг център. За целта обаче трябва да се изгради модерна база за нощувки, отдих и забавления на гостите. 

Наколко години поред край река Струма организирахме рок концерти. Бъдещето на Симитли е и в развитието на рафтинга, а покрай екстремния спорт и на туризма като цяло. Защото в общината може да се наблюдава популация на лешояди, да се катерят прочутите и високи над 100 метра Коматински скали, да се практикува мотокрос, да се карат АТВ-та и колела в планината, да се посетят десетките църкви и манастири. В района има и минерални извори, огромен е потенциалът за бум на туризма. Вярвам, че с направата на модерна рафтинг база и новата автомагистрала ще се привлече инвеститорският интерес към Симитли, тук ще се вдигнат и хотели със СПА центрове.

С какво разполага базата ви, само с рафтинг ли привличате клиентите си?

-Базата ни се подобрява с всяка изминала година. Влагаме средства, доколкото са ни възможностите. Може да се спи в нашите бунгала. За обличането на костюмите се ползват съблекални. Пълната професионална екипировка за рафтинг включва неопренов костюм, яке за вода, каска, спасителна жилетка, гребло, боти за вода. Всеки посетител подписва декларация преди да се качи в лодката, че е наясно с рисковете, които поема. Водата не бива да се подценява. Заради това се вземат всички предпазни мерки за сигурността на любителите на екстремния спорт. Направили сме въжен парк, в който има 100-метров тролей /спускане с ролка по въже/, има много място за игри – пейнтбол и стрелба с въздушна пушка и лък по мишени.  

Кои са най-важните правила при спускането с лодка в пълноводната река?

-Най-важно е хората в лодката да слушат инструктора, който е и водач. Да чуят внимателно инструктажа преди спускането. Всеки може да попадне в стресова ситуация, трябва да е наясно как да излезе от нея. Екипировката също е важна. Не бива да се подценява дори за миг реката. Водата крие и рискове, затова ние самите правим преди началото на сезона тренировъчни спускания. Целта ни е да знаем как е трасето, защото всяка година има някакви нови „гости” в реката – дървета, огромни скални късове, други обемисти предмети.

Колко струва удоволствието да се спуснеш с лодка в речните бързеи?

-Цената в момента е 60 лева на спускане. Правим отстъпки за групи. За дете цената е 45 лева. Разполагаме и с „Фемили трасе”, което не е толкова екстремно – то започва край село Железница и стига да нашата база.

За Станимир Станимиров рафтингът е....?

-Страхотно изживяване, различно от всички останали екстремни спортове. С бънджи скачаш за секунди. А тук адреналинът те държи час и половина, два часа. Рафтингът е колективен спорт. При него има споделяне на силната емоция с други хора, все пак ние сме стадни животни. Това е магията на този спорт – да бъдеш в една лодка с приятели, с близки, дори с абсолютно непознати. Всички обаче трябва да работят в екип, за да преминат през всички препятствия на трасето. Изразходват се много физически сили. Но пък след това са по-вкусни и бирата, и кебапчетата.

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини