Отец Янко: Там, където господува любовта на Бог, порок не може да влезе! Да спрем с гордостта, защото неин началник е Сатаната!

Отец Янко: Там, където господува любовта на Бог, порок не може да влезе! Да спрем  с гордостта, защото неин началник е Сатаната!

Иконом Янко Русков е сред най-почитаните свещеници. Той е архиерейски наместник на Разложка духовна околия, която включва общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда от 2000 година. Облича расото през 1995 година, за да служи вярно и всеотдайно на Църквата. Завършил е Софийската духовна семинария, където е бил в един клас с Негово Светейшество патриарх Неофит. Има диплома и от Софийския университет „Свети Климент Охридски”, където е учил специалност „Теология”. 78-годишният отец Янко е истински духовен наставник, който води миряните по пътя на вярата и любовта към Иисус Христос. Точно за тази вяра и любов към Бог водим откровен разговор със свещеника в навечерието на Великден.  

 

Отец Янко, какво е за Вас самия празникът на празниците - Великден?

-Самата дума казва всичко – това за мен е велик ден. С възкресението на Иисус Христос дойде и спасението на човешкия род - да повярваме, че животът е вечен. Животът  е малък и кратък на земята, но е вечен на небето, при Бог. В такъв момент трябва да събудим съвестта си. Защото пътят е един за всички. Нужно е да придобием смирение в душите си. Да възкръсне любовта между хората. Там, където любовта господува, порок не може да влезе. Затова в днешно време, когато хората ще празнуваме Възкресение Христово, е важно да добием благост в душите ни. Да възкръсне доброто, което ни е толкова необходимо в момента. Да спрем с гордостта, защото началник на гордостта е Сатаната, да я изхвърлим от нашите сърца и да приемем любовта. Думата Бог се превежда с една дума и тя е следната: „Любов”. Заради тази любов към човека отиде на кръста Иисус, а с възкресението си ни даде надежда във вечния живот!

Вярата в Бог все така силна ли е в миряните?

-Няма човек, който да няма вяра в душата си. Всеки, когато придобие радост, благодари на Бог. При болка пак се обръща към Бога. Повечето миряни са в храмовете по празници, тогава се обръщат към Бога, към твореца, към великия разум. Когато се прекръстим, трите пръста ги събираме в едно - това е единството на светата Троица. С тях посягаме първо към главата, след това ги слагаме на сърцето, а накрая – на раменете. Това ще рече всичко да правим с разум, с любов и с голяма сила. Понякога истинската любов нанася болка, затова е нужно всичко да правим с разум. Любовта да е вечна, но да минава през разума.

Кът ли е днес милосърдието сред нас?

-Милосърдието е дадено на човека от Бог и човекът трябва да го дава на човека. Христос нахрани с пет хляба и две риби 5000 души, той постъпи с милосърдие към тях – раздаде храна на всички. Затова трябва да правим всичко възможно да дадем от сърцето си и от хляба си, за да живеем в мир душевен. Има много хора, които дават своя дан и са сътрадателни към нуждаещите се. Те винаги са готови да проявят милосърдие. Но в живота не сме еднакви всички. Бог е дал различна сила на всеки от нас. Нека се знае, че Бог не е против богатите, а е против тяхното скъперничество. Скъперничеството е обратната страна на милосърдието. Човек не бива да прави това, което не иска да бъде направено на него.

За Вас кои са най-важните завети на Иисус Христос?

-Да има любов между хората, да даваме любов един другиму. Това е в основата на всичко. Там, където има обич, любов и разум, там е и Божието присъствие, там не може да има страдание, а само добро.

Какво е посланието Ви към хората в навечерието на Великден?

-Сещам се за една прекрасна картина на един италиански художник. На нея е нарисувал как Иисус Христос с една тояга чука на врата, която отвън няма дръжка, за да му отворят. Ако му отворят, той ще вечеря с домакините, а те ще вечерят с него. Символиката обаче е, че Господ чука на нашите сърца. Той чука на нашите сърца всеки ден, а ние трябва да му отворим, да го приемем, да приемем любовта и милосърдието. Затова, мили хора, обичайте Бога и се учете от това, което ни е оставил. Защото в днешния свят се вършат много неразумни, много лоши неща. И е време да се поучим от него, от Иисус Христос, за да пребъдем в мир. Да не забравяме никога неговите десет Божи заповеди, защото тяхното спазване запазва човешкото у човека и го изпълва с любов! А Бог е любов, затова той е Творец, Промислител и Спасител на света!          

Коментари

Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини