Д-р Петър Бодуров: Поетът Христо Фотев знаеше за Винената партия, той също беше фен на този еликсир!

Д-р Петър Бодуров: Поетът Христо Фотев знаеше за Винената партия, той също беше фен на този еликсир!
Д-р Петър Бодуров

Д-р Петър Бодуров е дългогодишен член ва Винената партия. Почитател е на божествения еликсир, поезията, песните и истината. Той е ветеринарен лекар и общественик от Бургас. Един от основателите на СДС в града. Връзката му с Пиринския край е най-вече покрай членството му във Винената партия. Защо е част от тази уникална организация и какво е за него виното? Търсим отговорите в интервюто с д-р Бодуров. Той само преди два дни, на 10 декември, участва в партийния конгрес, който се проведе в ресторант в град Симитли.

 

Д-р Бодуров, как се чувствате в тази обстановка, сред толкова много съмишленици и почитатели на панитката на боговете?

-Събраха се 3-4 години, в които не съм присъствал на конгреса. Особено съм щастлив, че тази година срещата ни ще се проведе след две години пандемия от ковид. За мен Винената партия е знакова партия, в която не се прави политика. Ние уважаваме хората, които произвеждат виното, които гледат гроздето. Много съм доволен, че съм тук. Виждам много приятели, виждам много хора, които познавам. Радвам се, че се намирам в този регион, който изключително много уважавам.

Събирате ли се членовете на тази уникална партия в Бургас?

-Събираме се често там, не сме никак малко. Не мога да кажа точно число. Но правим големи сбирки благодарение на нашия председател там, той е много активен. Веселим се, когато имаме възможност, поддържаме духа на винената партия, поддържаме връзка с останалите в цялата страна. Винената партия е жива. Най-доброто и най-хубавото, което се случва с нея е, че не влезе в мръсната политика. Тя си остана народна и българска партия.

По-кратко ли е разстоянието от Бургас до Симитли, когато идвате за конгреса на Винената партия?

-Не е по-кратко, а е супер кратко. Защото аз този маршрут съм го минавал много пъти. Идвам с особено голяма радост, не усещам пътуването. Тази година времето е прекрасно, няма сняг, няма бури. Най-много се радваме на това, че се виждаме живи и здрави.

Колко близки са поезията и виното?

-Много са близки. Почти всички мои приятели са на същото мнение. Някои от тях си отидоха от този свят. Ще спомена една голяма личност от Бургас - това е поетът Христо Фотев, светла да е паметта му, напусна ни преди 20 години. С него бяхме в много приятелски отношения. Той беше фен на виното, знаеше за Винената партия и обичаше много компаниите. Онзи ден пък ме срещнаха 4-5 приятели в Бургас и пратиха поздрави на всички във Винената партия. Когато правим сбирка в Бургас, винаги каним и известни личности - поети, писатели, актьори. Преди пандемията направихме голяма среща, важното е, че намираме начин да се веселим.     

Какво освен истината е във виното?

-Вив виното не е само истината. Има и други важни неща. Българското вино отваря душите на хората, те се отпускат и започват да говорят това, което друг път се страхуват да го кажат. Изключително много се радвам, както и хората от Винената партия, че виненият бизнес в България върви добре, процъфтява. Най-интересното, което ми прави впечатление на мен, е колко духовни хора са самите производители на виното. Не на ракията, говоря специално за виното, това са душевно богати хора.

Имате ли любима сентенция за виното?

-Не мога да кажа по-конкретно. Ясно е, че истината е във виното. Но и душата е във виното. Поетът Христо Фотев казваше така: „Обичам водката, но обичам повече българското вино, защото в него е вдяната душата на българина, на българския селянин, на българския производител!”.

Коментари

    Няма добавени коментари!

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини