Дискутират Македонския въпрос на конференция в Благоевград

Дискутират Македонския въпрос на конференция в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Международна научна конференция на тема „140 години Македонски въпрос” ще се проведе в зала „22 септември” в Благоевград. Откриването ще е в 11,00 часа на 28 май. Форумът се организира от Македонския научен институт, Института за исторически изследвания-БАН, община Благоевград и Югозападния университет. Най-напред доц. д-р Димитър Тюлеков ще говори на тема „Националният въпрос във външната политика на третата българска държава“, а доц. д-р Александър Гребенаров ще изнесе доклад „Македонският научен институт и Македонският въпрос  – традиции, предизвикателства, иновации”.

Ще има доклади, които ще разкрият Македонския въпрос в политическите измерения на историческата парадигма, както и развитието му през последните три столетия. Ще се разгледа този проблем в контекста на стратегическите измерения на българското национално освобождение и обединение”. Учените ще дебатират за македонизма при новото държавно статукво на Балканите и ще коментират „Охридският рамков договор и преформулирането на македонския национален проект след 2001 г.

Доц. д-р Ангел Джонев от музея в Кюстендил ще говори на тема „140 години опити за железопътно свързване на България с Вардарска /Република/ Македония”, а пУНСС – за „Македонският въпрос – темата отразявана с пълно единомислие  по страниците на българските емигрантски издания в Америка”. Д-р Чаба Жебьок от Унгария ще изнесе доклад „Македонският въпрос в България през погледа на унгарските дипломати (1921–1934)”, Николай Поппетров (ИИИ–БАН) – „Тенденции и подходи на българската политика по Македонския въпрос (1919–1940)”, д-р Илко Дренков от Американския университет - „Англо-американската геополитика по Македонския въпрос”, а цоц. д-р Елена Хаджиниколова (ИИИ–БАН) - „За дискусиите около учебниците на Кузман Шапкарев и за причините Славейков да обяви съществуването на македонски въпрос”

Проф. д-р Мемли Красничи от Албаноложки институт в Косово ще разкрие подробности за Източната криза (1875–1878) и албанското културно движение, проф. д-р Лучия Антонова-Василева (ИБЕ–БАН) ще каже повече за „Речта на българите в Косово и спомените за тяхното заселване там”, а д-р Георги Георгиев (ИИИ–БАН) – за „Албанското измерение на македонския въпрос (1878–1912)”. Полският проф. д.и.н. Ярослав Рубаха ще представи доклад за „Македонският въпрос в научната дейност на Славянски клуб в Краков (1901–1914 г.)”. Сред другите теми са „Централният македонски комитет в София (1890–1891 г.) и началото на Македоно-одриското революционно движение, „Четническият институт на ВМОРО в българската историография до 1989 г.”, „ВМОРО и хигиената на населението (1893–1912 г.)”, „Македонският въпрос във външната политика на България след Илинденско-Преображенското въстание”, „140 години от рождението на Алберт Сониксен. „Американският Баучер“ за освободителното дело на българите от Македония“ и „Социални характеристики на българското свещеническо съсловие в Македония (1904–1912)“.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини