Малин Халачев: Стоицов е честен човек, пистолетът в кабинета му е мой!

Малин Халачев: Стоицов е честен човек, пистолетът в кабинета му е мой!
Снимка: ИлинденПрес

"Всички познаваме Данаил Стоицов що за човек е. На него може да се има доверие винаги. Бивш началник съм на КАТ в Благоевград. Много отдавна познавам Стоицов, той е честен, компетентен, ние сме добри приятели. Той беше при мен служител, после стана офицер, разви се, защото е честен, компетентен, разбира си от работата и знае какво значи да си пътен полицай". Това каза Малин Халачев минути преди да започне гледането на мярката за неотклонение на арестувания началник на сектор „Пътна полиция” в Пиринско – Данаил Стоицов, и на Бойко Шарков в Окръжен съд-Благоевград.

Двамата бяха задържани във вторник при зрелищна акция. Три обвинения са повдигнати на полицейския шеф. Едното от тях е за незаконно притежание на боен пистолет и боеприпаси за него, открити в кабинета му.

Малин Халачев обаче опроверга твърденията на прокуратурата. „От 20 години притежавам оръжието – пистолет „Макаров”. Малко преди да го оставя при Стоицов, понеже ми се наложи да пътувам в чужбина, чух случаен разготвор, че на един ловджия му обали апартамента до шушка и му взели оръжието.  Задето ме откраднали оръжието, той получил двегодишна условна присъда. Имах здравословен проблем и затова не оставих пистолета в служба КОС, а при Стоицов”, заяви Халачев. .

Най-сериозното обвинение срещу Данаил Стоицов е за подкуп. В качеството си на длъжностно лице е получил 5300 лева, вещи и услуги с имуществен характер. Парите бяха открити при ареста му. Другият задържан - Бойко Шарков, е обвинен, че е участвал във вземането на подкупа като помагач, като улеснил умишлено Стоицов да приеме дарове и облаги, които не му се полагат. 

„100% съм сигурен, че това не са били пари от подкупи. Парите са били, предназначени за организирането на традиционен турнир на МВР. Тази година състезанието е в Албена и парите са събрани от спонсори. Тези пари са били точно за този турнир, а не от подкупи”, уточни още Халачев.

По молба на двамата прокурори, която бе уважена и от защитниците на двамата обвиняеми, съдия Атанас Маскръчки реши гледането на мярката за неотклонение да се гледа при закрити врата. Забранено бе на журналистите да снимат. Причината – влезлият в сила от днес нов Европейски регламент за защита на личните данни. Затова обвинямите бяха вкарани в съдебната зала през служебния вход, така че медиите да не могат да ги снимат. Адвокатите им поискаха да се запознаят подробно с материалите по делото и им бе даден един час да го направят. В момента в благоевградския окръжен съд се гледа мярката за неотклонение на Стоицов и Шарков.

Преди два дни от прокуратурата съъбщиха, че все още се събират доказателства и обвинението може да бъде променено. Третият задържан по време на акцията – Никола Доганджийски-Колевецо, продължава да е на свобода. Той е в болница, тъй като му изникнали здравословни проблеми при ареста. Говори се, че той участва в престъпната схема по уреждането на номера и бърза регистрация на коли срещу заплащане като посредник.   

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини