Махат опасни тополи край пътя Банско-село Баня

Махат опасни тополи край пътя Банско-село Баня
Снимка: Община Разлог

Ще се подмени ветрозащитният пояс в участъка на пътя от град Банско до разложкото село Баня. Решението е на експерти, то е одобрено от общината, а миналия месец се проведе и общественото обсъждане в града под Тодорка.

„Установено бе преди време, че повечето от засадените тополи са изгнили и стари. Има реална опасност да паднат и да предизвикат пътно транспортно произшествие с тежки последици. Ще ги подменим с нови фиданки, всичко ще се върши поетапно и при спазване на законовите изисквания”, коментира кметът на община Банско – Георги Икономов.

Полосата от дървета е направена някога, за да може да променя скоростта и посоката на вятъра. През зимата тополите предпазват снегът да не бъде издухан от вятъра на пътя, защитават посевите от измръзване. На мястото на старите и опасни дървета ще се засадят фиданки от видовете „Канадска топола”, „Липа”, „Ясен”, „Клен”, „Дъб”, „Жълта акация”. Това ще стане по точно определен от специалисти ред, за да се гарантира устойчивостта на ветрозащитния пояс.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини