Ученици почетоха Гоце Делчев в село Крупник

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Ученици от Крупник тържествено отбелязаха 115-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. Кметът на община Симитли - Апостол Апостолов, кметът на селото - Иванка Чакалска, и деца поднесоха венци и цветя на паметната плоча на назционалния ни герой. Възпитаниците на СУ ,,Св. св. Кирил и Методий” в Крупник почетоха паметта на големия деец и революционер с рецитал и разказ за живота на Гоце Делчев.

В градския парк на Крупник се намира един много емблематичен паметник на революционера, на който са изписани следните негови думи, които той е изрекъл според редица източници: „Като се освободим ще отидем да живеем в село Крупник, Горноджумайско. Там ще направим златен град на човешката справедливост и ще живеем като братя”.

Навършват се 115 години от смъртта на Гоце Делчев. На тази дата през 1903 г. край село Баница, Серско, той е убит след цеднодневно сражение с турска потеря. Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, но четата му е предадена и обкръжена от многобройна турска войска.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини