Археолози подновяват проучването на Хераклея Синтика

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Археолози продължават проучването на античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга в местността Рупите. Работата на екипите е осигурена от община Петрич, която отпусна 30 000 лева, за да продължи дейността на археолозите в туристическия обект.

„Ще останем на терен един месец. Намираме се в централната градска част, очакваме да открием интересни и важни находки от битието на обитателите на древното селище. Имаме да изследваме 8 метра културен пласт”, заяви директорът на Исторически музей-Петрич – Сотир Иванов.

Вече са разкрити римска градска базилика на 18 века, висока 5 метра. Целта е да се стигне до южната й стена. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Съществуват и други запазени архитектурни останки, които са на 5 метра дълбочина от сегашната повърхност в района на Хераклея Синтика. .Това е доказано след сериозно проучване с георадар. Този метод е разработен от НАСА. Помага много за локализиране на подземни архитектурни обекти и гробници.

Все повече туристи от страната и чужбина идват в Хераклея Синтика. Античният град преди месец стана един от стоте туристически обекта в България. Печатът, който поставяме, е с маската на Дионис, открита тук. Посетителите се увеличават с всяка изминала година. Най-важната е, че археолозите се натъкват на уникални находки при изследването на древното селище.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини