С общи усилия и труд християни и мюсюлмани обновиха църквата в Сатовча

Снимки: Личен архив
Снимки: Личен архив

Християни и мюсюлмани обединиха усилия и ремонтираха църквата в Сатовча. Съпричастността на всички местни жители осигури истински мащабен ремонт на православния храм „Света Неделя”.

Инициативен комитет стартира дарителска кампания по идея на Църковното настоятелство. Целта бе да се съберат средства за обновяване на молитвения дом. До юни миналата година в дарителската сметка постъпи внушителната сума от над 18 000 лева.

„Мислехме да стегнем само покрива, за да няма течове в светата обител. Но пари дариха не само християни, а и много мюсюлмани, помогнаха ни и много емигранти, които са от нашия край. Затова решихме да стегнем храма и вътре”, разказа Нели Бурова от Инициативния комитет.

Ремонтирани са две от помещенията в църквата, сменени са с нови дървените стълби към втория етаж и към камбанарията, поправена е верандата на втория етаж, нов е и подът. Монтирано е осветление в двора на храма. Подкрепа оказа и кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, който осигури работници и майстори. Те направиха отстъпка в цената, същото сториха и магазините, от които се закупиха необходимите строителни материали. Каузата за ремонт на храма обедини цялата местна общност.

„Благодарни сме на всички наши съселяни за всеотдайния им труд да поправим църквата и да я съхраним като символ на вярата и доброто. В основата на всичко обаче е Църковното настоятелство, членовете му се трудиха наравно с майсторите”, каза Нели Бурова, която е преподавател в местното училище. Ремонтът на храма доказа, че доброто съществува у хората независимо от благосъстояние, социално положение, религия и етнос, допълни тя.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини