Петрич почете 102 години от освещаването на Дрангова чешма

Снимки: Община Петрич
Снимки: Община Петрич

Петрич почете 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма”. Отбелязването на годишнината започна с отслужването на заупокойна панихида в храма „Света Петка”петричкото село Дрангово и раздаването на войнишка чорба. По-късно започна и официалната програма с вонен ритуал за почитане на 102 години от освещаването.

Монументът е изграден в памет на войниците от 5-и пехотен полк на 11-а Македонска дивизия и осветен под ръководството на полк. Борис Дрангов на 16.04.1916г. Възпитаници на Общински детнки комплекс припомниха бележитите моменти от военния път на полк. Дрангов и неговият полк, а под звуците на „Хубава си, моя горо” представиха и патриотична композиция с националния трибагреник.

Честването на 102 години от освещаването на Военен паметник „Дрангова чешма” уважиха народните представители Георги Динев, Даниела Савеклиева и Александър Мацурев, председателят на Общински съвет Петрич Георги Тренчев, командирът на Военно формирование 56 040 Благоевград полк. Кръстев, кметове на села, общински съветници, ръководства на политически партии, представители на държавни и общински учреждения, на училища и неправителствени организации.

В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков подчерта, че Община Петрич ще има грижа да бъде предаван на поколенията споменът за полк. Борис Дрангов и неговите войници, ще бъде поддържано и мястото при Военен паметник „Дрангова чешма”. Цветя и венци бяха положени в знак на почит и признателност към полк. Дрангов и войниците от 5-и пехотен полк.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини