Кмет забрани хвърлянето на пиратки в горите и нивите в община Сатовча

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Пълна забрана наложи кметът на община Сатовча – Арбен Мименов, на хвърлянето на пиратки от пастири, ловци и туристи в горите и пасищата по време на пожароопасния сезон. Целта е да се ограничат пожарите, възникнали поради небрежност от населението. Не се разрешава нито паленето на огъни, нито дори пушенето на цигари при ветровито време в горите и земеделските земи. Въведена е пълна забрана за паленето на стърнища и сухи треви по слоговете, крайпътните ивици, вилни места в горите, в земи от горски фонд и другите земеделски земи. Със заповедта се забранява изгарянето на растителни отпадъци в земеделските земи, в близост до житни култури и гората. Кметовете на населени места трябва да организират стриктно наблюдението и охраната на селските имоти с оглед навременното откриване на възникнали пожари, като при наличие на такива незабавно да се обадят на телефон 112. Те трябва да звъннат и на телефон 07541/2066 в общината, за да се уведоми и противопожарният отряд от доброволци.

Община Сатовча е на 28 км от Гоце Делчев, където има професионална противопожарна служба, затова често първи гасят пожарите местните доброволци. В случай на констатирани нарушения на виновните лица да бъдат налагани санкции. Паленето на огън в дворовете на граждани да става само на обезопасени места, в неветровито време и под наблюдение до пълното угасване на огъня, като до него не се допускат деца. Кметът на общината възлага изпълнението на заповедта на кметовете по населени места, екополицаите по райони и доброволното формирование на огнеборците към общината.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини