В ЮЗУ представят сборник от поредицата „Из архивите на ДС”

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

На 29 март 2018 г. (четвъртък) в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще бъде представен 42-я документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС” – Държавна сигурност и забранени организации (Бранниците, Ратниците, Легионерите и младежите от Отец Паисий“) (1944-1991). Презентацията ще стартира от 11:00 часа в читалнята на Университетската библиотека.

Събитието се организира от Комисията по досиетата и Катедрата по история към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

 Държавна сигурност и забранени организации

(Бранниците, Ратниците, Легионерите и младежите от Отец Паисий“) (1944-1991)

За един продължителен период от време органите на ДС са активно ангажирани с отстраняването от политическата сцена и социалния живот на организации с идейна и политическа платформа, противопоставяща се на властващата идеология.  С тази задача е натоварено  отделение „А“ (вътрешнополитическото разузнаване) към ДНМ, чрез него се води борба срещу  контрареволюцията. Функцията на отделение „А“ е да проследява, преследва, разкрива, арестува, и предава на Народения съд „вражеските елементи“. След приключването на работата на Народния съд (април 1945 г.) централните групи в отделение „А“ се обособяват за дейност в различни направления за борба с анархисти, троцкисти, срещу православното духовенство, срещу БЗНС и срещу бившите организации, определени като фашистки.

В първия раздел на сборника са публикувани факсимилета, разглеждащи организациите и тяхната забрана на 6-и септември 1944 г., през погледа на ДС.

Във втория раздел са включени документи, свързани със Съюза на българските национални легиони и нелегалната дейност, извършвана от бившите му членове след разформирането на организацията.

В третия раздел са поместени документи за други разформировани организации: „Бранник“, „Съюзът на ратниците за напредък на българщината“, Всебългарският съюз „Отец Паисий“ и тяхната нелегална дейност.

Книжното тяло на сборника включва 97 фототипни документа, а неговото разширено електронно издание 128.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини