Министър Димов: Следят се критичните язовири у нас

Снимка: ИлинденПрес
Снимка: ИлинденПрес

Наблюдаваме много внимателно река Дунав. В момента е с повишено ниво, тъй като събира водите от половин Европа. До този момент няма основание за притеснение. Това заяви днес в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той уточни, че от нациоаналнозначимите язовири, за които отговаря МОСВ, има шест, които в момента преливат по малко, без да има заплаха за хората. Преливането е в пъти по-малко от обема, който могат да поемат реките, така че реален риск няма, категоричен бе Димов.

„Обстановката, като изключим, че на първа пролет вали сняг и вместо лалета виждаме снежинки и, може би, ще караме ски, от там нататък не би трябвало да има сериозни притеснения. В цялата наша система – Басейнови дирекции, РИОСВ, язовирите, за които отговаряме, сме в непрекъснат контакт помежду си и с другите органи. Тази година имаме много добра комуникация с останалите министерства. Контролираме и следим ситуацията, действаме превантивно”, увери министър Димов.

Вече се обсъждат законодателни промени в Министерството на икономиката дали единен държавен орган да не отговаря за онези язовири, с които местната власт не може да се справи сама. Подготвят се два варианта, щом са готови, ще ги дискутираме на Министерски съвет, допълни министърът.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини