Затвориха Детското отделение в Сандански поради липса на медици

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Детското отделение в болницата в Сандански вече не приема малки пациенти. Причината е липса на педиатри, които да дават дежурства в медицинското звено. 

До патовата ситуация се стигна след като двама лекари специалисти напуснаха работа. Въпреки усилията на общинското ръководство да спаси отделението и да намери педиатри, които да са съгласни да започнат работа към болничното заведение, вчера детското отделение бе временно закрито. Така майкитв Сандански ще трябва да разчитат на педиатрите в съседната община Петрич.

Закриването на звеното притесни родителите на малки деца в курортния град, които се обединиха в каузата да намерят лекари специалисти. Чуват се и призиви за протест, но засега майките се опитват да намерят друго решение.

"Повдигна се въпросът за протест, но в случая ние не може да протестира срещу личния избор на лекарите! Можем обаче да направим друго. Можем да се съберем и да изкажем заслужената си благодарност към д-р Стаматова и д-р Панковска...Да благодарим за всички тези месеци, които те работиха денонощно, да благодарим за това, че дадоха всичко от себе си за децата и отделението ни. И да направим един апел(не протест,апел) към останалите ни педиатри, да им покажем, че разчитаме на тях и ще им бъдем благодарни ако спасят отделението", пишат майки от Сандански в социалната мрежа.

Ръководството на здравното заведение и на общината стартираха серия от разговори с педиатрите в курортния град. Целта е да се намерят специалисти, които да се съгласят да полагат труд и в лечебницата, а не само в доболничната помощ.

„Надявам се, че ще се намерят педиатри, които да започнат работа при нас, за да помогнат на колегите си. Не е леко тук, тъй като натоварването е много голямо, на практика си на разположение през цялото денонощие”, коментира директорът на Югозападна болница – д-р Илия Тонев. Той увери, че заедно с кмета на община Сандански – Кирил Котев, ще продължат да търяст решение на проблема и да осигурят функционирането на детското отделение.

Проблемът възникна, след като напуснаха две педиатърки, тъй като графикът им бил изключително натоварен, работили без почивка много дълго време. В грипния период са имали средно около 70 деца на ден, с които деца са се справяли основно те. „Не са били натоварени само през грипния период, а от много дълго време. Правим всичко възможно, за да решим въпроса и да намерим поне още един педиатър, който да дава дежурства в детското отделение и да се облекчи работата на сега работещите там медици. Има много педиатри в града, но няма как насил да накараме никой да започне работа в болницата”, заяви градоначалникът Кирил Котев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини