Министър Захариева премери сили с дипломати скиори на пистите в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Никола Одибер от посолството на Франция у нас спечели голямата купа на министъра на външните работи на България. Той получи приза си от ръцете на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя не само бе сред участниците, но и демонстрира завидни умения и с лекота спечели слалома за жени.

„Радвам се на тази инициатива, защото в сложната геополитическа обстановка спортът действително обединява. Последният пример за това беше на Олимпиадата в Пьонгчан, където делегациите на Северна и Южна Корея се обединиха под един флаг“, коментира министър Захариева след състезанието.

В спортното събитие, което се провежда за 9-а поредна година, взеха участие над 70 чужди дипломати, акредитирани у нас. По пистите на Банско в оспорвана, но спортсменска конкуренция, се надпреварваха посланиците на Австрия, Бразилия, Мароко, Румъния, Финландия, Франция, Южна Корея и много други, както и представители на Европейската комисия, УНИЦЕФ и Световната банка у нас.

Надпреварата, под егидата на министъра на външните работи и съорганизирана от посланиците на Австрия и Румъния, бе разделена в следните категории: слалом за мъже-дипломати, съответно до и над 50 години, слалом за дами, за приятели на дипломатите и за деца, както и весел биатлон.

Въпреки името си, последната дисциплина събра най-ентусиазираните и мотивирани състезатели. Те трябваше да преминат трасето с престой на стрелкови рубеж. В него трябваше със снежни топки да улучат най-много мишени. Демократичните разбирания на дипломатите позволиха в дисциплината да се състезават всички категории заедно. Победител след оспорвана борба стана посланикът на Франция у нас Ерик Лебедел.

В състезанието за дами министър Захариева даде най-добро време и в двата манша. Тя остави след себе си Текла Харангозо от посолството на Унгария и Таня Щьолцл от Австрия. При мъжете до 50 години на почетната стълбица до Никола Одибер се качиха още Маркус Хаас от посолството на Германия и французинът Елиан Тимон. В старшата възраст победител стана вторият дипломат в германското посолство Йорг Шуграф. Той изпревари Тони Томпсън от Световната банка. Бронзовия медал заслужи Семо Семов от Министерството на външните работи.

Ски състезанието за купата на министъра на външните работи е сред най-обичаните и престижни прояви на дипломатическия корпус у нас.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини