Избират най-силния кон на Тодоровден в Симитли

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Участници в кушията и в надпреварата по теглене с коне, които удрят животните, ще бъдат елиминирани. Това е основното правило за празника Тодоровден, който се организира от община Симитли на поляните между селата Крупник и Полена. Целта е хората да се научат на хуманно отношение към животните. Кандидатите за слава и четириногите трябва да са в местността Беглико в събота в 11,00 часа. Стопаните на конете е най-добре въобще да не носят пръчки и ковшици, за да не нарушат разпоредбата и да отпаднат от състезанията.

Отец Величко ще отслужи литургия и водосвет, ще бъде извършено ритуалното захранване на животните. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Те са в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето също е разделено в две категории - лека и тежка група коне. Ще се теглят товари на 40 метра разстояние за 4 минути, по-леките коне ще трябва да преместят товар от 500 кг, а по-тежките – товар от 700 кг.

Организаторите от общината и кметствата в Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните - първенци в състезанието, има „вкусна” награда. Надбягване с магарета е атракцията на тазгодишните кушии. Според регламента ще се пускат по трима състезатели на старта, като всеки първи продължава битката за финала. Другите двама отпадат. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини