Пенсионер иска да сложи ръка върху минерални извори в Разложко

Снимка: Община Разлог, архив
Снимка: Община Разлог, архив

Пенсионер иска да сложи ръка върху минерални извори в Разложко. Става въпрос за прочутите минерални извори в местността Света Варвара между селата Баня и Елешница и изграденият там параклис.

Според документите на възрастен мъж това дори е факт и те са в неговия парцел. Поне това сочат книжата, които са му издадени от Поземлената комисия. В частния терен влизат дори части от новоизградения миналата година от община Разлог мост, който води към местността, и от река Места.

„Това е изключително държавна собственост. Възмутени сме от тези претенции. Как може да се възстанови имот, където има минерални извори - изключителна държавна собственост, които общината стопанисва?! Църквата пък е собственик на параклиса „Света Варвара”. Това е абсурдно решение и ще предприемем всички законови действия, за да се осигури свободен достъп за всички до храма и мирата”, заяви кметът на община Разлог – Красимир Герчев.

Инвеститорският интерес към местността Света Варвара е много голям през последните години. Местните жители също са на мнение, че е недопустимо природният ресурс да премине в частни ръце.

Преди дни стопанинът направил първите стъпки, като поставил колчета, с които маркирал имота с цел да го загради на по-късен етап. Местни хора обаче бързо ги премахнали.

„Претенциите за собственост са на 72-годишния Тодор Макреев, който е роден в нашето село, но живее в село Баня. Вече е сезирана прокуратурата, ще искаме тези документи да се обявят за нищожни”, заяви кметът на село Елешница – Сашо Мицин.

По думите му, местни хора се оплакали, че Макреев дори искал по 3 лева вход на туристите, за да стигнат до минералните извори и параклиса, тъй като минавали през неговия имот. Архиерейският наместник на Разложка духовна околия – отец Янко Русков, също е уведомил компетентните органи. Той е категоричен, че няма как частно лице да загради църковен параклис и да спре свободния достъп на миряни до него. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини