БСП-съветничката Гергана Янчева извоюва повече пари за ВиК инвестиции

Снимка: Пресцентър, БСП
Снимка: Пресцентър, БСП

Общинските съветници днес упълномощиха кмета Атанас Камбитов да представлява общината на предстоящето общо събрание на ВиК-Асоциацията, насрочено за 21 февруари. Това стана от втори път, след като на предишната сесия местните парламентаристи отказаха да делегират тези права на градоначалника. Днешното заседание бе извънредно и само с една точка.

При гласуване на решението надделяха аргументите на съветничката от БСП Гергана Янчева, която настоя категорично в общата сума за ВиК-инвестиции за община да Благоевград през тази година да бъдат заложени повече средства. От името на групата съветници от БСП, тя не отстъпи от исканията си и успя да получи гаранции от градоначалника, че ще бъдат ремонтирани двете проблемни улици в областния център - "Мелник" и "Стара планина".

Общинските съветници подкрепиха направеното именно от нея предложение - кметът да отиде на Общото събрание на ВиК-Асоциацията и да отстоява включване в инвестиционната програма на водното дружество ремонтът на ВиК мрежата на улица „Мелник”, а по отношение на ул.”Стара планина” да поеме категоричния ангажимент, ще изпълни и заложения в бюджета на Общината ремонт на канализацията на същата улица, въпреки изразеното опасение, че предвидените 25 000 лв. няма да са достатъчни..

Съветниците от БСП предложиха кметът да гласува със „За” инвестиционната програма на ВиК оператора, само при условие, че се запазят всички предвидени до момента инвестиции по обекти и стойности, и бъде включен допълнително ремонтът на водопровода и канализацията на ул.”Мелник”. В случай, че това решение на общински съвет не бъде защитено и не бъде прието от ВиК оператора, кметът да гласува с „Въздържал се”.

До този развой на нещата се достигна, след като съветниците от БСП изразиха несъгласието си и с представената за разглеждане изменена от преди два дни инвестиционна програма за 2018г. Тя вече включваше и ремонт на ул.”Мелник”, но то бе направено за сметка на отпадането на други преди това заложени обекти – ремонт на водопроводната мрежа на с.Падеж, ремонт на водопровода и канализацията на ул. ”Христо Смирненски”, а предвидените средства за ремонт на други три обекта – ремонт на водопроводната мрежа в жк.Запад, ІІ етап, водопроводната мрежа на с.Еленово и на главен водопроводен клон бул.”Св.Димитър Солунски” – Промишлена зона бяха намалени, особено драстично по отношение на последния обект, за който изведнъж се оказа, че може да бъде отремонтиран вместо за 65 000лв. - за 26 000лв.

По време на редовното събрание на ВиК, предстои да бъде гласувано приемането на годишния отчет за 2017 г. и приемане на бюджет за 2018 г. на Асоциацията, както и приемане на Общата и Подробната инвестиционни програми на ВиК Асоциацията за 2018 г. 

На практика с взетото решение днес, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе упълномощен да защити интереса на Благоевград за по-добра ВиК услуга за жителите на града. Благоевград е общината с най-голям дял участие във Вик Асоциацията в областта – общо 33%. С взетото решение днес, Благоевград получава възможност за ремонт и модернизиране на пречиствателната станция за питейни води. В Инвестиционната програма на водното дружество се предвижда ремонт на главния водопровод на града и водопроводната мрежа на ж.к. „Запад“, селата Еленово, Падеш и Изгрев. В програмата са заложени и подмяна на водопровод и канализация и на ул. „Стара планина“. 
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини