Радослав Тасков: Групата на Дончо иска оставката ми? Несериозно е

Снимка: Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Днес председателят на Общинския съвет в Благоевград - Радослав Тасков, даде брифинг за медиите. Това се случи за първи път през този му мандат, което самият той определи като грешка и пропуск. 

На пресконференцията той коментира и утрешната сесия, на която ще се приеме бюджетът на Община Благоевград за тази година. Тасков коментира и искането за неговата оставка от групата съветници на ПП "Партия на зелените". Съветниците, водени от Андон Тодоров, поискаха предсрочното освобождаване на Радослав Тасков заради съмнения, че той и председателят на ОбС са подменили решение на съвета, касаещо въвеждането на постоянни такси за детските градини.

Публикуваме коментара на Радослав Тасков без редакция:


През този месец имаше много празници и всичките тези празници явно предизвикват някаква превъзбуда у някои у колегите, защото искането за моята оставка е абсолютно несериозно. То съдържаше една огромна лъжа - че решениенто на Общинския съвет е едва ли не подменено персонално от мен/става въпрос за решнието за въвеждане на постоянни такси за детскита градини/.

Председателят на ОбС няма как да подмени решение, защото всяко се взима с гласуване, което си има вносител и автор, който ще бъде първият, който би реагирал, ако то не е коректно или е подменено. 

Имам го искането при мен. Не знам как да реагирам в тая ситуация. Принципно, бих реагирал по два начина - единият, ако не касаеше мен, и другият нчин, който касае мен, затова ще бъда по-мек и дипломатичен. 

Искането е в две части, официално е внесено. Да бъде включен в дневния ред на заседание разглеждане на въпроса относно предсрочно освобождаване на председателя на ОбС, и внасяне на проект за изменение правилника за дейноста на ОбС. С изминението се визира член 9, алинея 1, на първото заседание Общинският съвет избира от своя състав с тайно гласуване председател на ОбС на ротационен принцип на всеки шест месеца. 

Що касае първата част на предложението, има ЗМСМА, където такава постановка относно предсрочно освобождаване на председателя на ОбС няма. Законът е описал ясно и точно какви са възможностите за предсрочно освобождаване на председателя от мандата му - поради оставка, когато е поставен под запрещение и т.н. Що касае вторият текст - Групата на Дончо смята, че Общинският съвет още не се е конструирал, аз така го разбирам, защото се визира член 9, и пише: На първото си заседание Общинският съвет избира. 

Тук трябва да отбележа, че ОбС се създаде преди две години, ако не се лъжа и тогава този член 9 си изпълни своето предназначение и бе избран председател. Групата на дончо, или смята, че общинският съвет не е конституиран още или смятат да подготвят почвата за след две години, когато следващият общински съвет би могъл да си избере председател на ротационен принцип.

Само че забравят едно, че следващият състав на ОбС ще си избере нов правилник, който може да няма нищо общо със сегашния и то не се знае изобщо дали те ще са в състава на следващия общински съвет, както и аз.

Толкова с моята оставка. Както казах има два подхода - аз съм склонен в интерес на истината, за да се види волята на съвета да внеса проект за решение, в което общинските съветници да се произнесат и по двата въпроса.

Макар че нито са юридически издържани, нито отговарят на естеството на работа на ОбС. Консултирах се и с колеги, знаете, че съм член на УС на Асоциацията на председателите на общински съвети. Честно казано, предложението предизвиква смях в хора, които имат достатъчен опит в местното самоупавление. Но съм склонен да го подложа на гласуване, така че съветът да реши дали има нужда от моето освобождаване.

Четох, че ако не им се приемат исканията, мисля че беше в сайта на Дончо, щели да напуснат комисиите на съвета и щели да освободят зам-председседателя си да не идва за участие в председателски съвети. 

Тази група от една година преживя един катарзис, вследствие на него започна да гласува против или въздържал се всичко, което се разглежда в общинския съвет, без никакъв оглед на предложението дали касае граждани, важни решения .. Като се започне от приемането на бюджет 2017 година, та се премине през всички онези важни решения, които общински съвет гласува през годината, свързани с деинституционализацията на грижите за деца и всички проектопредложения, които минаха. 

Относно необходимостта за преустановяване работата на общинското депо, което можеше да доведе до огромни загуби и страната ни щеше да бъде подложена на наказателни процедури от ЕС, говорим за милиони евро санкция за държавата. Те са гласували въздържали се, заедно с Калян Ханджийски, който пък даже е бил против това решение. 

След което също са се въздържали по процедурата по проектиране на новото депо. Били са против и на територията на общината да се изгарди модерна спешна помощ, били са против относно приемане на програмата за управление на отпадъците на общината, били са против и програмата за намаляване на врединте емисии. Там са залегнали всички мерки, които общината да предприеме за качестовото на въздуха. Та се стигне до там, че са били против да се предоставят на ЮЗУ имотите, които ползват в момента.

Аз затова я наричам групата на Дончо, защото те много държат да бъдат наричани Зелената партия. Няма как една Зелена партия да е против онази политика, която общината целенасочено следва - да решим дългосрочен проблем като изгражадне на модерно депо за битови отпадъци.

Няма как да ги наричам Зелена партия, защото те нямат нищо общо с моите разбирания за това какво трябва да бъде поведението на една партия, която се бори точно за тези неща.

ОбС се конституира преди две години. Припомням само, че господин Андон Тодорв бе  кандидат за председател на ОбС. Той тогава получи 4 гласа при това гласуване, аз бях избран за председател. Единстевното обяснение за персоналната му атака към  е, че апетитите му да бъде председател не са секвали през тези две години и най-вероятно се опитва отново да предизвика, примерно мен да си изпусна нервите и  да си подам оставката, защото смятам че и към онзи момент, и сега той няма подкрепата да бъде избран на тази позиция. 

Тук обаче ще кажа нещо много категорично - по начина, по който тръгна тази атака с лъжата, с това че имаше конкретно обвинение към мен и към юриста на ОбС, че сме подменили решение на Общинския съвет, върви по много тънък лед. Изключително тънък лед, защото една лъжа би могла да се прости веднъж, но ако си позволи занапред по този начин да хвърля такива обвинения през неговия сайт, аз, разбира се, знам много добре какви възможности имам за защита, включително и законово, защото това, което се пише е много сериозно. И би довело включително и него до една среща с органите на съдената власт. 

Нямам против да ми се иска оставката по общата формулировка, че не си изпълнявам задълженията или примерно, че не ме харесват. Но нека да бъдат изключително  внимателни, когато хвърлят конкретни обвинения. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини