БСП обвини Камбитов, че пълни бюджета с такси от детски градини

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Във връзка с надигналото се основателно недоволство срещу решението на Общински съвет от 28.12.2017г. за промяна на „Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград за 2018г.” в частта, касаеща таксите за детските градини, и с оглед на появилата се на официалната страница на Община Благоевград информация със заглавие „Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов издаде Заповед да не се събират такси за дните на отсъствие на деца, неприсъствали поради болест”, Общинският съвет на БСП излезе с позиция

1. Предложението на кмета Атанас Камбитов внесено за разглеждане на редовно заседание на ОбС Благоевград на 28.12.2017г. НЕ Е ПРЕДВИЖДАЛО никакви изключения, с оглед на които месечната такса да бъде редуцирана, след като детето е отсъствало. Едва след проведените дебати се е стигнало до гласуваното „компромисно” едва ли не решение, таксата да се намалява само поради отсъствие по болест.

2. Единствено общинските съветници от БСП (и още един съветник извън тяхната група)  не са подкрепили изменението на „Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград за 2018г.”.

3. Напрежението възникна заради превратното тълкуване на волята на ОбС Благоевград от страна на общинското ръководство и даденото разпореждане на директорите на детските градини, според което за валиден документ, удостоверяващ заболяването на детето следваше да се счита само болничен лист.

4. Едва след възникналото основателно недоволство сред родителите и справка с нормативните актове (относно изискванията и условията за издаване на болнични листа), общинското ръководство е предприело тази мярка по така т.нар. разяснение и направено тълкуване на текста на приетото решение.

5. Некоректно е поставеното гръмко заглавие на сайта на общината „Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов издаде Заповед да не се събират такси за дните на отсъствие на деца, неприсъствали поради болест”, тъй като то не съответства на съдържанието на издадената заповед и кметът няма правомощия да отменя или изменя решения на ОбС – Благоевград.

6. Не сме убедени и относно „добрите” намерения на ръководството на Община Благоевград, че „...мерките за това решение са във връзка само и единствено с подобряването на посещаемостта на децата в детските градини”, защото:

Тази мярка е с цел и акумулиране на средства в Общинския бюджет, от което можем да направим извода, че Община Благоевград отстъпва от социалната си дейност като допълнително финансово натоварва най-уязвимите социални групи /в предложения бюджет на Община Благоевград за 2018г.е предвидено увеличение в приходната част с около 500 000лв. именно в резултат на тези промени/.

Общинският съвет на на БСП – Благоевград категорично се противопоставя на подобен начин на правене на политики и призовава общинското ръководство да пренареди приоритетите си и преразгледа способите за формиране на приходи в бюджета на Общината.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини