Банскалии: „Зелените” бавят с провокации строежа на втори лифт

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

За пореден път ставаме свидетели на това как тези, които спъват изграждането на втория лифт в Банско, се опитват да отложат реализацията му далеч във времето. Зад тази нова акция освен “еколозите” от Коалиция „За да остане природа в България” стоят и четири партии - ДСБ, „Да, България”, ДЕОС и „Зелените”. Това се казва в съобщение до медиите от Сдружение „Бъдеще за община Банско”.

„За кампанията използват алпиниста Боян Петров, който е ангажиран да иска промяна в действащия План за управление на природен парк „Пирин”, свързана с втората кабина в Банско. Предложените от него текстове предвиждат в Плана да се запише конкретно инвестиционно намерение „изграждане на втора кабинкова линия”. Съгласно действащото законодателство, това изменение на Плана ще бъде подложено на екологична оценка. Само нейното изработване ще отнеме поне половин година. След това, решението за екологична оценка ще бъде обжалвано от същите тези хора и организации, които предлагат това измение и ще наблюдаваме съдебно производство поне още две години. Едва след това ще се върнем на изходна позиция, до която правителството стигна на 28.12.2017 година”, смята председателят на сдружението Димитър Русков.

Целта на предложението на „Зелените” е да се стигне два пъти до екологични оценки и ОВОС. Защото за конкретния инвестиционен проект с конкретните параметри също е задължителна екологична оценка. Тоест идеята на „зелените” е да се дублират две екологични оценки, които са обжалваеми и ще забавят проекта допълнително или ще го обезсмислят. От Сдружение „Бъдеще за община Банско” се обръщат и към премиера Бойко Борисов с настояване да не се поддава на провокациите и манипулациите на „зелените”.

Това, че няколкостотин партийни активисти от партии, останали извън парламента, протестират с политически искания не означава, че не трябва да се подкрепят двата милиона българи, живеещи в планинските региони, които разчитат на развитие на зимния и летния туризъм. „Ние също показахме нашата сила, като над 6000 симпатизанти ни подкрепиха в шествието в подкрепа на правителственото решение. Ние не се препитаваме от протести, от нагласени поръчки и от грантаджийски схеми, а работим ежедневно за развитието и опазването на природата в нашите родни места. Въпреки това, ако ситуацията го наложи, ще изпълним заканата си да блокираме българо-гръцката граница и тогава нека други да обясняват как заради изграждането на един лифт се затварят граници между две страни-членки на ЕС. И това на фона, че в Европа годишно се строят стотици такива съоръжения и хиляди километри ски писти”, завършва позицията на неправителствената организация от Банско. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Димитър Трифонов
    Горките, няма да могат да си строят както искат ами ще трябва да го правят какво всички останали по законовия ред. Тази статия доказва че не искат \"втора кабинка\" ама искат пълна свобода за поразии срещу природата и срещу гражданите в Банско. Господа \"Бъдеще за община Банско\" оставете малко бъдеще и за хората които не робуват на общината или ЮЛЕН.
  2. балева
    скоро в това селце нов лифт няма да се строй..ако случайно стане това ще бъде след 10-15 години..истерията е на юлен за да се строят още писти и хотели...КАЖЕТЕ СИ ИСТИНАТА СЕЛЯНИ ТЪПИ....такива сте си и такива ще си пукнете...2/3 от България е против това строителсто и този лифт...защо не се строят писти и лифтове по другите курорти и планини?боровец,витоша и8 родопите имат много повече и по добри условия за ски отколкото в това селце..но там са си построили хотели политици-продажници,мафиоти и тем подобни изроди и трябва да се избиват милионите......е това е причината за третия лифт....
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини