Строят дестилерия за производство на етерични масла край Хаджидимово

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Дестилерия за производство на етерични масла от лечебно-ароматни култури ще бъде изградена в Хаджидимово. Инвеститор е гоцеделчевското дружество „ЕЛДЕЯ – 2013“ ЕООД, представлявано от Елена Воева. РИОСВ-Благоевград вече е одобрила инвестиционното намерение.

Проектът предвижда да бъде изградена производствена сграда, в която да се разположат административно-битова и производствена част. За нуждите на производствения процес ще бъдат обособени работно помещение, в което да се монтират дестилационните апарати (един с обем 5 м3 и един с обем 3 м3), лаборатория, помещение за хамуриране – това е процес, в който извлечените етерични масла се смесват до хомогенност, склад за готовата продукция,  склад за бидони и варели, котелно и санитарни помещения.

Технологичният процес на производство ще включва зареждане на суровината -лавандула, маточина, лайка и др. билки, затваряне на дестилационния апарат,  дестилиране при определено налягане. От дестилационния апарат дестилатът ще постъпва директно във флорентински съд, след приключване на процеса на дестилация маслото ще се извежда и съхранява във варели от 200 л.

Вторичните дестилационни води ще се използват за получаване на вторично масло. Полученото масло в края на кампанията ще се смесва за получаване на общ хамур. Остатъкът от дестилирането ще се използва за получаване на компост.

Предвижда се да се произвеждат лавандулово масло до 100 кг, масло от маточина до 3000 кг и масло от лайка и др. билки до 1500 кг.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини