Родителски срещи за таксите в детските градини в Благоевград

Родителски срещи за таксите в детските градини в Благоевград

Във връзка с възникналите въпроси на родители по повод таксите , в детските градини в Благоевград, директорите на извънредни родителски срещи  ще обясняват гласуваното решение на Общинския съвет за размера на таксите за детските заведения. Както стана ясно, няма да има промяна в размера на таксата за детските заведения в Благоевград. Остават и валидни социалните облекчения и привилегии, подплатени с нужната документация.  

Общински съвет – Благоевград  гласува таксата за детските градини да остане 40 лева. Ако детето отсъства за деня, трябва да се предостави документ от лекар, за да може правопропорционално да се изчисли таксата.

Направени са промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите на територията на общината, за да се предотвратяват случаи, в които деца фигурират в списъците на определена детска градина или ясла, но не я посещават. Подобни практики водят до невъзможност друго дете да бъде записано в съответната детски заведения.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов обясни, че от записаните деца в детските заведения в Благоевград, всеки ден 37 % не присъстват. Сега в детските заведения са  записани приблизително 3100 деца и разходите за тях се изчисляват на база записаните, а не на посещаващите деца за деня.

„Очакваните приходи за над 3100 деца за цялата година е около 1 400 000 лева, реално обаче те са около 850 000 лв. В същото време, мястото на отсъстващите деца се пази, а разходите вървят. Ние не променяме размера на таксата, но тя не покрива повече от 30 % от стойността на услугата. Всичко друго се поема от Общината. Всички привилегии и преференции се запазват“,- каза кметът Атанас Камбитов.

Справките показват, че  Благоевград е сред общините с най-ниски такси в детските градини.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини