Над 1000 участници дефилираха в Станчинарските игри в Петрич

Снимки: Община Петрич
Снимки: Община Петрич

Най-масовата проява в Петрич и тази година предложи зрелищен спектакъл на хилядите жители и гости на града. 11 групи с над 1 000 участници се включиха в „Станчинарски игри” 2018 , представяйки уникално изработени маски, различни персонажи, русалии, пресъздадоха обреди и обичаи /адети/.

Петчленно жури с председател доц. Петър Петров имаше нелеката задача да оцени изявата на станчинарските групи. На първо място тази година в класирането е групата на кв. 37„Братя Соколови”, на второ място група кв. „Шарон” с ръководител Никола Хаджиев, на трето място група кв. „Казармите” с ръководител Борислав Гущеров. Присъдени бяха отново и индивидуални награди – плакет и грамота, както следва: за най-добри маски на група кв. „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов; за най-добър персонаж /балтаджия/на Константин Илиев от група кв. „Виздол”; за най-добро представяне на обред и обичай за група кв. „Поляните” с ръководител Георги Петров; за най-малък участник на Виктор Бакалов на 3 месеца от група кв. „Казармите”; за най-възрастен участник на Димитър Петров на 70 г. от група кв. „Поляните”.

Класираните на първите три места групи получават диплом и статуетка за цялостно представяне, всички останали грамота за участие. На станчинарските групи се предоставя финансово подпомагане /1 500 лв. на група/ от Община Петрич за предварителната организационно-техническа подготовка.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини