Старият План за НП „Пирин” спъва развитието на туризма и в Разлог

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Липсата на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин” е спънка в развитието на туризма и в община Разлог, призна кметът Красимир Герчев. Според него е крайно време да се промени този План, който е остарял и не може да бъде актуален за днешните условия.

„По този въпрос обаче се спекулира страшно много, най-вече от тези, които се обявяват за природозащитници. Трябва да се знае, че при поява на инвестиционно предложение, то следва да мине през всички законови процедури и одобрения. Искаме плнината да се ползва за туризъм, защото това са приходи и за общините, и за държавата, и за местното население”, подчерта градоначалникът на Разлог. 

„Без намесата на държавата въпросът няма да бъде решен. Никой не иска от държавата да финансира проекти за развитие на зимния туризъм. Има инвеститори, които търсят и искат да реализират такива добри проекти. Анализът, който е направен по отношение на ски писти, ски пътища показва, че ние имаме прекрасни условия за развитие на туризма”, допълни градоначалникът.

Никой не иска строи леглова база в планината, тя е построена в подножието й и е напълно достатъчна. Разлог има шанс да съчетае зимния туризъм с голф туризма, тъй като край града има прекрасно голф игрище.

Местната общност подкрепя развитието на ски писта „Кулиното” и това е заложено във всички стратегически документи на община Разлог. Има и интерес за инвестиции в ски писта „Кулиното” в Пирин планина. Но те могат да се реализират само с промяна на Плана за управление на НП „Пирин”. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини