Продадоха буркан мед за 75 лева на благотворителен търг в Градево

Продадоха буркан мед за 75 лева на благотворителен търг в Градево

Църквата „Свети Николай” в симитлийското село Градево събра жители и гости на рибен курбан по повод вчерашния празник Никулден. Над 100 човека дойдоха на празника в сряда. Традиционно той започва с литургия, отслужена от отец Евгений, а миряните седнаха на обща трапеза под новопостроените навеси пред храма и около него. Няколко казана постен фасул и риба на жар бе гозбата за празнуващите. Проведе се и традиционният търг в подкрепа на църквата. Парите от вещите остават за храма. Дрехи, хавлиени кърпи,  мед, ракия и други предмети бяха откупени за големи суми от миряните. Буркан мед се продаде за 75 лева, а шише ракия - за 40 лв.

 Църквата „Св. Николай” в махала „Овнарска” е градена през 1866 година. Преданията разказват, че храмът е граден от жена от селото, която намерила голямо богатство. И дарила необходимото за изграждане на божи храм в тогава многолюдната махала на селото. Някога там е имало около 150 къщи и училище, а днес постоянните жители са само 6-7 възрастни баби и дядовци. През 1886 година има данни, че светата обител за първи път е посетена от митрополит. В последните години беше обновен покривът на храма, сложен бе и железен кръст на върха й с доброволния труд и даренията на миряни. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини