ЮЗДП ще произвежда контейнерни фиданки по проект за над 2 млн. евро

Снимка: БТА
Снимка: БТА

ЮЗДП започва производство на контейнерни фиданки от 50 дървесни видове - космат дъб, дървовидна хвойна, черна елша, черен бор, клек, ясен и други. С тях ще бъде извършено залесяване на площ от 104 хектара в приоритетни горски местообитания в защитените зони Огражден–Малешево, Кресна-Илинденци, Скрино, Осоговска планина, Конявска планина и Витоша. 

Всичко това се случва по проект ”Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България”. Финансирането е по европейската програма „Лайф плюс”, която осигурява безвъзмездни средства в размер на 75% от общата стойност от 2 108 332 евро. Останалата част от финансирането ще бъде осигурена от бюджета на ЮЗДП.

Специалистите на държавното предприятие ще съберат и обработят над 7 тона семена, от които ще се отглеждат контейнерните фиданки. За производството им в горски разсадник „Локорско”, в района на ДГС-София, ще бъде доставена и монтирана автоматизирана поточна линия с капацитет един милион фиданки годишно. Ще се изградят две оранжерии за покълване на семената и две площадки за растежа им.

Предимствата на тази технология са намаляване на ръчния труд и разходите за производство, за подготовка на почвата и голяма част от усилията по самото залесяване. Гарантира се почти пълна кълняемост на посадените семена и над 97% прихващане при засаждане. Други лесокултурни дейности, заложени в проекта, са: освобождаване на площи, обрасли с нежелани храстови видове – драки, къпини, отглеждане на залесените площи и ограждане с цел предпазване от паша на селскостопански животни и дивеч.

„Целта е не само да залесим горски територии, но да ги залесим с такива дървесни видове, каквито е имало там. Проектът е изключително важен, тъй като над половината от държавните гори на територията на ЮЗДП попадат в режима на стопанисване по мрежата Натура 2000”, коментира директорът на предприятието - инж. Дамян Дамянов.

Всички предвидени дейности ще се извършват в 9 общини, в 9 поделения на ЮЗДП. Проектът стартира през септември, като продължителността му е 4 години. Координиращ бенефициент е ЮЗДП в партньорство с Горска семеконтролна станция-София.

Ще се залеси и територията, върху която вилня големият пожар над Кресна през август тази година.

„Наше задължение е 5 г. след приключване на проекта да ползваме поточната линия за същите цели. Има търсене на фиданки в цяла Европа, до края на годината ще е готов анализ за състоянието на горите в цялата страна, ще осигурим фиданки и за другите предприятия в България”, разясни ръководителят на проекта Теодор Тодоров.   

Успешното изпълнение на проекта ще даде своя принос за опазването на биологичното разнообразие и устойчивото управление на българските гори. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини