Изложба показва офицери, родени извън пределите на Княжество България

Снимка: Исторически музей-Благоевград
Снимка: Исторически музей-Благоевград

На 5 октомври 2017 г в залите на Регионален исторически музей - Благоевград официално ще бъдат открити две изложби.

В 12:30 часа ще бъде представена изложбата „Български офицери, родени извън пределите на Княжество България“, посветена на български офицери, участвали във въстания и войни за освобождение и национално обединение на България. Част от тях са популярни лица, сред които Борис Дрангов, Георги Тодоров, Борис Сарафов и други. Но има и много незаслужено забравени като Константин Жостов, Кръстю Затарев, Александър Протогеров, Сотир Атанасов, Алекси Попов, Димитър Думбалаков и др. Идеята на изложбата е да покаже, че единството на българската нация в края на XIX в. и началото на XX в. не се припокрива единствено с държавните граници, а е плод на единното национално чувство на всички българи.

Изложбата 'НЕ/ПОЗНАТИ', представяща живописни платна, графики и ценни предмети от Златния фонд на Обединена българка банка, ще бъде открита официално в 19:00 часа. В изложбата са представени художниците от Златния фонд, чиито имена за специалисти и за по-широка публика са добре познати. Непознати са конкретните творби. Това е смисълът на публичното им показване – нов аспект към активната корпоративна социална отговорност на Обединена българска банка в подкрепа на българската култура и изкуство.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини