Има ли кой да спре Биотец Рубин да замърсява Благоевград? Засега не

Има ли кой да спре Биотец Рубин да замърсява Благоевград? Засега не

Има ли сила, която да спре работата на „Биотец Рубин”, който близо три години замърсява въздуха на Благоевград?

Оказва се, че няма, поне засега. Нито РИОСВ, нито екоминистерството, нито пък общината могат да спрат работата на предприятието, което произвежда биоток от слънчогледово семе и всяка нощ обгазява и трови целия град.

Днес на сесия общинската съветничка Злата Ризова направи питане към ръководството на общината какви мерки е взело или ще вземе, за да реши този проблем.

"Съгласна съм, че Общината по закон няма правомощия да спре работата на теца, но всички знаем, че има други механизми, по които може да се въздейства. Всичко не започва и не свършва с РИОСВ, над РИОСВ не е небе, има министерство, което може да се алармира и да подходи сериозно към този проблем”, категорична бе Злата Сотирова.

Тя не остана доволна от отговора на кмета Атанас Камбитов за всички извършени проверки на предприятието.

„От това, което чух на сесията, оставам с впечатлението, че досега Община Благоевград е правила нищо по въпроса. Направила е четири проверки, на които да се установи дали има несъответсвие, забележете, съгласно Закона за устройство на територията, а отсега нататък смята да прави пак нищо”, коментира Ризова.

Общинският съветник Калоян Ханджийски пък настоя да се монтират измервателни уреди, които по категоричен начин да покажат, че предприятието замърсява въздуха и да няма „вратички” да се измъкне от закона.

Според него 3-4000 лева ще се достатъчни за купуване на измервателни уреди, които ще мерят най-важните показатели на замърсяване на въздуха.

Ханджийски дори предложи, ако общината не финансира идеята, той лично да го направи.

„Монтирането на измервателни уреди ще докаже, че Биотец Рубин реално замърсява града. За всички граждани е видно вече – сигналите са множество, има сдружение, което е събрало страшно много подписи срещу това предприятие, сигнали се получават ежедневно. Получавам сигнали, внасям питания в общината, на които се отговаря уколнчиво. Исках да питам в зала дали може кметът да спре предприятието еднолично, но ми бе отказано. Продължавам да внасям писмени питания. Най-важното е, че градът ни се замърясава много над нормите. Министърът на околната среда е издал акт за нарушение на ТЕЦ-а, има предписания, които не се спазват, и фабриката продължава да работи. Там се произвежда биоток от слънчогледови семки.  Има съмнения, че в този котел се горят всевъзможни боклуци”, коментира Ханджийски.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини