"Малешево пее и танцува”: Три дни фолклор, пленери и традиции

Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” за четиринадесети пореден път събира на сцената в община Струмяни хиляди самодейци. Най-мащабното музикално събитие за народни песни и танци в Пиринския край ще представи изпълнители от България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Украйна, Молдова, Чехия и Полша. То ще се проведе в село Микрево от 20 до 22 октомври. Специално за проявата ще пристигнат ценители и изследователи на фолклорната и етнографската традиция на народите от различни страни. Фестивалът има конкурсен характер. Представят се традиционен или обработен фолклор. Костюмите, реквизитът и инструментариумът също се оценяват от журито.

Трите фестивални дни ще са изпълнени с настроение, емоция и красива палитра от цветове, песни и танци. За всички гости са предвидени и редица интересни инициативи, които съпътстват музикалните изяви. Есенен пленер на художници и скулптори ще започне на 14 октомври в Арт център „Илинденци” на скулптора Иван Русев. На същата дата ще бъде подредена сувенирна изложба „Традициите в Малешево оживяват” в глинените еко къщи под скалите в село Илинденци. Тя ще може да се види в читалището на село Микрево по време на фестивала. Няма да мине и без празнична филклорна китка от Малешево.

Музика, песни и танци ще разтърсят Малешевска планина още в 09,00 часа в първия фестивален ден. Концерт-спектакъл на български и чужди ансамбли ще започне в 19,30 часа. След това ще пее народната певица Боряна Карпузова. Кметът на община Струмяни – Емил Илиев, ще даде официален поздравителен прием за гостуващите ръководители на групи и делегации във втория фестивален ден, 21 октомври. Вечерта в читалището на с. Микрево гостите ще могат да разгледат картинната изложба от есенния пленер на Сашо Стоицов, Христо Шапкаров-Шапи, Нина Русева, Стефан Янев, Димитър Петрински, на скулпторите Иван Русев и Христо Йонков. Ще има още изложба „Снимки от дядо ми” и гостуваща изложба от рисунки на Итарбен Пател от Индия под звуците на Мандолинен оркестър „Стефан Борилов”-Сандански. Вечерта е вторият концерт-спектакъл и официалното откриване на фестивала. На сцената ще излезе Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, а финалът на вечерта е за народната певица Румяна Попова. В третия фестивален ден публиката ще види спектакъла „Осмото чудо” на Националния фолклорен ансамбъл „Българе”. Ще бъдат обявени и наградени лауреатите на фестивала. Краят на поредното издание на „Малешево пее и танцува” ще дойде със заря и концерт на фолклорния изпълнител Малин Домозетски и Ансамбъл „Малешевци”.

„Малешево пее и танцува” се утвърди като авторитетен международен фолклорен форум, но зад това стои много труд, добри традиции, прецизна организация и работа по привличане на най-доброто от фолклора в страната и чужбина", твърди кметът Емил Илиев. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини