Следим онлайн какво става на нивите в цяла Европа

Снимка: Dnes.bg
Снимка: Dnes.bg

Всеки потребител на интернет ще може в реално време да наблюдава метеорологичните условия и развитието на основни култури с икономическо значение в целия ЕС, съобщава Агрозона. Това става благодарение на програмата JRC MARS Explorer на Европейската комисия, която е на разположение на английски език. Системата показва фазата на развитие на културите, степента на влажност на почвата, валежите, жътвата и сеитбата. Скоро ще бъде включена и възможността за наблюдение на културите през сателит.

Информацията е илюстрирана на карти с висока резолюция и графики, които се обновяват три пъти в месеца. Данните, представени чрез тези графични инструменти, представят състоянието на културите и климатичните условия в Европа. Тези данни могат да бъдат свалени на всеки компютър и да бъдат използвани в презентации. Информацията за времето е събрана от няколко хиляди метеорологични станции в Европа, като чрез компютърен модел са направени симулации за развитието на културите.

Информацията за времето включва: средна, минимална и максимална температура, климатичен баланс на водата, брой студени дни с минимална температура под 0°C, брой топли дни с максимална температура от над 30°C, брой дни със значителни валежи, нива на валежите и др. Индикаторите са представени в абсолютни стойности и са сравнение със средните стойности в дългосрочен план. Честата актуализация на информацията ще предостави възможност на потребителите да проверят дали определени тенденции в развитието на културите, които са представени в бюлетина на Европейската агенция за наблюдение и анализ на зърнените култури (MARS), продължават да се развиват през следващите месеци. Бюлетинът е обществено достъпен и показва развитието на основни земеделски култури с икономическо значение – пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, ръж, картофи, захарно цвекло и рапица, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини