Със слънчеви колектори ще топлят училищен басейн в Разлог

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Община Разлог изпълнява проект „Повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в град Разлог - сгради на образователната инфраструктура”. Ще бъдат ремонтирани сградите на СУ „Братя Каназиреви” и ОУ „Никола Парапунов” в града. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Двете училища са изолирани през 2004–2005 г. с топлоизолационен материал с дебелина 4 см. След извършените енергийни и технически обследвания на двете училища категорично е установено, че те не отговарят на минималните  изисквания към енергийните характеристики на сградите. За да отговарят на съвременните изисквания за санитарно-хигиенни норми за топлинен комфорт, съгласно сега действащата нормативна база, в двете училища е необходимо изолиране на външните стени с топлоизолационен материал с дебелина минимум 10 см. Освен топлинно изолиране на външните стени ще бъдат приложени пакети от енергоспестяващи мерки за подобряване на енергийните характеристики на сградите и задължителните мерки предписани в Техническия доклад.  

По проекта в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – град Разлог ще бъдат подменени прозорци и врати със система от PVC-профил и стъклопакет, ще се изпълни топлинно изолиране на покрива и на пода, ще се подмени отоплителната инсталация, ще се изгради соларна инсталация от 40 слънчеви колектора за затопляне на водата на басейна в училището.

По проекта в ОУ „Никола Парапунов” – град Разлог ще се изпълни топлинно изолиране на покрива и на пода, ще се достави и монтира котел с коефициент на полезно действие 99% с енергоносител за отопление на природен газ и система за автоматично управление на котела, ще се подменят отоплителни тела и тръбна мрежа, ще се изпълни конструктивно възстановяване и укрепване на покрив, ще се подменят прозорци и врати със система от PVC-профил и стъклопакет. Ще се направи и частичен ремонт на водопроводната инсталация  и на канализационната инсталация. Предвиден е ремонт на складовите и санитарните помещения и на баните, включващи подмяна на подовите и стенните покрития с нови, ремонт на таваните, преоборудване с нови санитарни уреди, нови батерии, нови врати, ново енергоспестяващо осветление. Ще се подмени ел. инсталацията, ще се изгради мълниезащитна инсталация, ще се извърши и цялостна подмяна на осветлението във физкултурния салон, като целта е въвеждане на енергоефективни светлоизточници и осветителни тела със съвременно управление. И в двете училища ще се осигури достъпна среда за хората с увреждания.

Ще се повиши комфортът на над 1000 ученици и учители в двете училища, а това ще подобри и образователния процес.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини