За повече средства за ВиК-проекти настоя пред МОСВ кметът на Белица

Снимка: МОСВ
Снимка: МОСВ

Повече средства за решаване на проблемите във ВиК-сектора, особено за общините с малък бюджет. За това настоя кметът на община Белица Радослав Ревански на среща с министъра на околната среда и водите  Нено Димов и Националното сдружение на общините у нас.

Градоначалникът на планинската община защити тезата, че държавата трябва да помогне на по-малките населени места за подмяна на канализационната инфраструктура, както и за изграждане на пречиствателни станции за отпадни води.

Според Ревански държавната подкрепа е наложителна за общини с население от 2000 до 10 000 жители, като приоритет трябва да бъде изграждането на пречиствателни станции и канализационни мрежи, съобразени с националното и европейско законодателство.

На срещата в МОСВ стана ясно, че по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” са предвидени 2 млрд.лв. европейско финансиране за водния сектор с населени места над 10 000 жители.

„Има огромен недостиг от финансов ресурс за водните проекти в страната”.  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ще подпомогне населени места с водни проекти, увери зам. министърът на околната среда и водите Атанаска Николова

Кметовете поставиха въпроса и за такса битови отпадъци. Управниците признаха, че от 1 януари 2018 г. няма да успеят да въведат новата методика за изготвяне на план-сметка и настояха за отсрочка от 6 месеца след приемане на наредбата. В сектора ще има финансов ресурс по програма LIFE и финансовия механизъм на европейското икономическо пространство в новия програмен период, за който общините ще могат да кандидатстват с проекти за оползотворяване на отпадъците, включително и биоразтворимите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини