Следващата събота кукери от България и Македония ще прогонят злите сили в Симитли

Следващата събота кукери от България и Македония ще прогонят злите сили в Симитли
Всяка година празникът в Симитли събира хиляди кукери, снимка: ИлинденПрес, архив

Над 4000 кукери ще гонят злите сили в община Симитли. Традиционното маскарадно шоу ще се проведе за 13-ти пореден път следващата събота, 16 януари. Тази година се очаква рекорден брой участници от цялата страна и съседна Македония.

За първи път празникът ще се проведе на площад „Септември” пред сградата на Общината, тъй като стадионът доскоро бе в ремонт и тревата е много крехка. Организаторите са преценили, че стотиците кукери ще стъпкат настилката и затова дефилете ще се проведе в центъра а града.

Фестивалът "Симитлия - Древната земя на кукерите" се превърна в една от емблемите на малката община. Миналата година сурвакарският празник спечели трето място в национален конкурс на фестивалите.

Празникът ще събере над 5000 зрители, пред погледите им кукери и сурвакари ще направят дефиле по главната улица под училището и ще се представят на градския площад.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри.

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини