Димитър Делчев: ГЕРБ готви чистка на ръководни кадри в Пиринско

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

ГЕРБ готвят политическа чистка за директори на държавни и общински струкутри в Пиринско. В момента ГЕРБ прави точно това, от което се оплакваше по време на служебния кабинет. Получихме сигнали за предстоящи рокади на хора на ръководни постове в различни ведомства, заяви вчера в Благоевград Димитър Делчев, заместник-председател на ДБГ. 

Той не пожела да посочи конкретни сигнали, но намекна, че промени вероятно ще има в Областното пътно управление, ДАИ, РЗИ, Агенциято по вписванията, горския сектор.

Делчев призова ГЕРБ да спре политизирането на администрацията на държавно и местно ниво. 

Партизанщината при държавни и общински постове е довела до там, че ниският капацитет на администрацията не помага на гражданите и отблъсква и малкото инвеститори, посочи той.

Според него е недопустимо при смяната на властта да се правят политически чистки, вместо в администрацията да бъдат назначавани компетентни хора, чиято единствена цел ще бъде да работят в полза на хората, а не да бранят партиен интерес, коментира той.

Делчев обяви, че в сряда в София ще се състои кръгла маса, на която ще бъдат обсъдени видовете избирателни системи и мерките за ограничаване на изборните манипулации, които на последните избори са достигнали 25% от гласовете, според данни на неправителствени организации. В дискусията са поканени ДСБ и партията на Христо Иванов, както и други непарламентарно представени политически структури.

Димитър Делчев и Найден Зеленогорски изразиха надежда представителите на десните партии да постигнат обща позииця по тази тема, което да бъде начало на бъдещо голямо обединение.

"С останалите десни партии трябва да намерим общ език за единодействие по важните за обществото теми. При липсата на реална парламентарна опозиция, ние ще бъдем такава, макар и извън парламента", увери Найден Зеленогорски. Той разкритикува работата на управляващото мнозинство, което буксува и е изчерпано от енергия. 

"Мнозинството все още няма програма, законодателната дейност е много вяла, а скандалите около назначенията големи. Няма как да имаме положителна оценка за работата на мнозинството до момента", каза още Зеленогорски.

Според Делчев ГЕРБ залагат на популистки изблици по иначе важни за обществото теми и даде пример с извънредно свикания Министерски съвет за мерките за безопасност по пътищата, който в крайна сметка не ограничи катастрофите, както и със заявката да има полицай във всяко село - идея, което е ясно, че няма да се реализира.

"Имаме нужда от дълбоки промени в съдебната система, здравеопазването, образованието. ГЕРБ няма да са вносители на промяната, затова ние трябва да се обединим, за да представим алтернативата за нещо ново", подчерта заместник-председателят на ДБГ.

Анна Бистричка, областен координатор на ДБГ в Благоевградско, заяви, че структурите на ДБГ в областта са мотивирани и ще продължат да работят за намиране на решения на местните проблеми.

Попитана за санирането в Благоевград Бистричка коментира, че съмненята за злоупотреби са следствие от липсата на информация, затова е необходима по-голяма публичност на процедурите по избор на изпълнител и по-строг контрол. Недопустимо е хора без опит, наети на предходния ден, да работят по блоковете без надзор, категорична бе тя.

Делчев добави, че при енергийната ефективност хората трябва да имат възможност да контролират избора на строител и качеството на работата, да бъдат по-активно въвлечени в надзора и ефективното разходване на бюджетните средства. Това ще се случи, ако те плащат част от цената. Трябва да се обмисли и възможността за саниране на студентските общежития, каза още той.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини