Разлог се превръща в сцена на звездите на родния театър

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

На 24 юни, на Еньовден, когато е лятното слънцестоене, а билките имат силни магически сили, Разлог посреща звездите на театъра, които също имат своите магически сили да превърнат големия салон на читалището в огромно театрално сърце.
От 24 до 30 юни най-добрите театрални постановки ще бъдат изиграни в Разлог.

В рамките на седем поредни вечери ще бъдат представени седем топ постановки, като за шеста поредна година програмата на фестивала е дело на Нона Йотова и драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ – Роза Радичкова.

Театралните празници „Звездите на театъра” ще съберат на сцената в планинския град най-добрите български представления и актьори, което очертава фестивала в Разлог като едно от най-значимите събития на театъра в България.

24 юни
Народен театър „Иван Вазов“
”Солунските съзаклятници” от Георги Данаилов
Режисьор: Стоян Радев
Участват Руси Чанев, Леонид Йовчев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Павлин Петрунов, Валери Йорданов, Петко Венелинов, Кирил Кавадарков, Валентин Балабанов, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Мила Люцканова, Ана Пападопулу, Благовест Благоев.
Награда “Икар”за Юлиян Вергов за поддържаща мъжка роля, номинация “АСКЕЕР” за поддържаща женска роля на Мария Кавърджикова

Георги Данаилов: „Революцията е театър, защото революционният подтик е драматичен, показен, театрален. Но смъртта винаги е реална…“

25 юни
Народен театър “Иван Вазов”
“Богът на касапницата” от Ясмина Реза
Режисьор: Антон Угринов
Участват Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Александра Василева
Номинации АСКЕЕР 2017г:
За най- добро представление
За главна женска роля – Радена Вълканова и Александра Василева
За главна мъжка роля – Владимир Карамазов

„...Две родителски двойки се срещат, за да обсъдят разпрата между техните единайсетгодишните синове, при която едно от момчетата, наречено „доносник", счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно, не без помощта на предложената от семество Рей бутилка уиски, сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си – безразсъдни, избухливи, нападателни. Бавно и застрашително иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата.... „

26 юни
Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” – Пловдив
“Двама на люлката”
от Уилям Гибсън
Режисьор: Бина Харалампиева
Участват: Елена Атанасова и Герасим Георгиев – Геро

„... Пиесата е от любовните истории, които карат дъха да секва. Които учат сърцето да не приема само половината от любовта. Които разказват как самотните човешки души се намират сред звездното небе.“

27 юни
ПК “Ажур Пико”
“Черното пиле” по Н. Хайтов
моноспектакъл на Мариус Куркински

„На 15 март 1934 г. е роден един от най-значимите театрални режисьори в историята на съвременния театър у нас – проф. Крикор Азарян. Моноспектакълът „Черното пиле“ е посветен на Крикор Азарян от Мариус Куркински, който е сред най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян. В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“.
"Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“, казва Мариус Куркински.

28 юни
Сатиричен театър ”Алеко Константинов”
“Името”
от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер
Режисьор: Здравко Митков
участват: Михаил Билалов, Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова,Богдан Казанджиев, Ирина Първанова
Награда “Икар 2017” за най-добро представление.
Номинация за „Икар 2017“ за поддържаща женска роля на Ана Вълчанова.

"Великолепният Венсан Ларше… рисков играч, заклет материалист, мъж, който не се оглежда два пъти, преди да премине улицата. Венсан Ларше - героят на нашето време, корсарят на 21-ви век. С една дума..." Михаил Билалов в премиерната постановка "Името".

29 юни
”Натали”
от Филип Бласбанд, реж. Бойко Илиев
Участват: Нона Йотова и Александра Сърчаджиева

"...Коя е Натали? Натали е една мечта! Натали е безсмъртният хит на Жилбер Беко. Невероятната мелодичност на френския шансон и неговата неостаряваща и завладяваща популярност. Непреодолимото желание, да бъдеш непреодолимо желан. Любовта, за която всеки мечтае."

30 юни
Сатиричен театър ”Алеко Константинов”
“Щастливеца” от Руси Божанов
Режисьор: Здравко Митков
Участват: Калин Врачански, Светломир Радев, Мартин Каров, Йорданка Стефанова, Янина Кашева, Михаил Сървански, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Пламен Великов, Ивайло Калоянчев, Нона Йотова, Милена Аврамова
Посвещава се на 60 - годишнината на театъра и 120 - годишнината от убийството на Алеко Константинов

Здравко Митков:„Битката между идеала и циничния прагматизъм, между тънката чувствителност на таланта и помитащата стихия на примитивния необразован ум е сякаш проклета българска съдба. И тя ни следва и сега – 120 години след просташкото селяндурско убийство на Алеко. Това, за съжаление, се оказва не артистична измислица на надарения писател, а могъщ ураган, помитащ крехкото ни национално ежедневие и днес.

Сатирата ни ще бъде безпощадна и гръмогласна, какъвто е съвременният Бай Ганьо. И каквато я заслужава щастливият патрон на театъра ни. Според мен този жанр е първородно присъщ на Сатиричния театър. Ние сме длъжни да се поздравим точно с такова представление за 60-годишнината на тази любима на публиката сцена. За мен Руси Божанов и „Щастливеца” са бели лястовици в националната ни култура. Нека се срещнем с тях и днес.“

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини