На Задушница до гробищата в Изгрев – само пеша и в кал до колене

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

Днес, на Черешова задушница, жителите на благоевградското село Изгрев стигаха до гробищата само пеша. Тук-там някой инатлив шофьор се престраши да натисне газта и да изкачи стръмната отсечка от селото до парка, в който почиват мъртвите.

Повечето местни – стари и млади, натоварили торбите с храна за раздаване, извървяха петя пешком – бавно и трудно. Снощният дъжд разкаля неасфалтирания участък и допълнително затрудни стигането до гробището. 300 метра са – на пръв поглед нищо и никакво разстояние, но за възрастните хора да стигнат до гробовете на своите близки се оказва трудна задача.

И така е откакто местните помнят – пътят никога не е бил асфалтиран, само понякога кметството търси машини да изравни отсечката. От скоро обаче и това е невъзможно, след като в района бяха открити археологически находки от римско време.

Именно античните глинени предмети осуетиха съвсем случайно намерението на кмета на Изгрев Йордан Китанов да асфалтира пътя до гробището и да сложи край на мъките на хората, които искат да се грижат за гробовете на починалите си близки.

След като Община Благоевград осигури финансиране, местният управник нае от частна фирма булдозер и започна разширяване и изравняване на отсечката. Ремонтът обаче бе спрян, след като при изкопните дейности изскочиха керамични и глинени предмети, някои от които с надписи.

Като съвестен и отговорен гражданин, кметът на Изгрев веднага сигнализира за находките Историческия музей в Благоевград. Те пък препратиха сигнала в Министерството на културата и в  благоевградското село пристигнаха държавни експерти, които да огледат откритите предмети.

И вместо с това да приключи еуфорията от археологическите находки, а кметът да се върне към своите ангажименти за ремонт на пътя, се заформи една история без край.

Ремонтът на пътя е стопиран, докато не се проучи изцяло теренът. Това обаче не е ясно кога ще се случи, защото първо трябва да се осигури финансиране на теренната работа – било от държавата, било от Общината. Кога ще стане това – никой не знае.

По първоначални данни откритата строителна керамика е от късноримския период – от 3-6 век от новата ера. Все още не е ясно какъв е обхватът на археологическия обект.

Едва след като приключи пълното обследване на мястото, тогава могат да продължат ремонтните дейности на пътя. Ако пък се окаже, че находките са достатъчно значими, тогава този културен обект ще се запази, а кметството ще трябва да търси нов вариант за изграждане на път до гробищния парк в село Изгрев.

Дотогава жителите на Изгрев ще продължат да ходят пеша през стръмния и разбит път до гробищния парк.

И ако днес, на Задушница, извървяването на отсечката бе трудно, то, когато има погребение, задачата става почти невъзможна. Катафалката успява да стигне до средата на пътя, а след това близките носят пеша и на гръб ковчега с мъртвеца.

В благоевградското село се молят отговорните институции час по-скоро да се захванат за работа и да проучат античните находки в района, за да може пътят да бъде ремонтиран. Дотогава се молят да няма погребения.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини