Ново нотно издание с участието на преподавател от ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

Библиотеката на Югозападния университет „Неофит Рилски“ получи като дарение от издателство „Житен клас“ новото нотно издание „Музика и песни от времето на школата на учителя Петър Дънов“. Върху изданието е работено 12 години с архивни документи, предоставени от д-р Вергилий Кръстев и Благовест Жеков. В създаването му участва и д-р Ставри Ангелов, преподавател в специалност „Съвременна хореография“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Нотното издание съдържа партитури, щимове, текстова част и компактдиск. Те са осъществени в аранжимент на ученика на Дънов – д-р Филип Стоицев в редакция на корепетиторът от катедра „Хореография“ д-р Ставри Ангелов, чиито авторски принос са и част от клавирните аранжименти на песните на Дънов. В редакционния екип са и Благовест Жеков, Надежда Няголова и Анелия Вихрова. Изданието е библиофилско, в лимитиран тираж от 100 бройки, една от които е притежание на библиотеката на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Изданието е разпределено в два големи тома, обединени в четири книги и 16 приложения, като всяко от тях е самостоятелно подвързано. Първата книга съдържа партитури на музика и песни за камерен оркестър с и без вокални и инструментални солисти, хор и камерен оркестър със солисти и хор. Към тази първа книга има 9 приложения, съдържащи щимовете към партитурите. Втората книга представя музикалния архив на д-р Филип Стоицев, с показалец на заглавията в книга 1 и деветте приложения. Третата книга е със солови разработки, аранжименти с акомпанимент на китара или пиано и партитури за камерни състави в седем приложения. Четвъртата книга – музикалният архив на д-р Филип Стоицев е допълнен с неговите коментари върху песните и показалец на заглавията в книга 3 и седемте приложения.

Компактдискът съдържа изпълнения на част от аранжиментите на д-р Стоицев – оркестрови и със солисти. 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини