Наши и македонски певци пяха песни за юнаци в памет на Гоце Делчев

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

С "Песни за юнаци" Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци и Националният фолклорен ансамбъл „Танец” на Македония събудиха спомена за Гоце Делчев.

Снощи творците от България и Македония изнесоха уникален концерт под мотото „Песни за юнаците” в Гоце Делчев.  Така неврокопчани отдадоха своята почит към паметта и делото на великия революционер по повод 114 години от гибелта му.

Музиканти и певци успяха развълнуваха стотиците зрители, които изпълниха залата в Дома на културата. Деца, ученици, млади семейства и възрастни хора се насладиха на изпълненията им. Кметове и кметски наместници от община Гоце Делчев организираха специален транспорт за жители на околните села, които не искаха да пропуснат уникалното събитие.

Концертът откри талантливата македонска певица Сузана Спасовска, която изпълни обичаната и у нас, и в Македония, песен „На 4-ти май”, посветена на Гоце Делчев. След това се заредиха песни за различни войводи – Яне Сандански, Александър Турунджев, Георги Сугарев и още много други.

Зрителите, сред които бяха кметът на Гоце Делчев Владимир Москов и Неврокопският митрополит Серафим, аплодираха изпълнителите от гоце Делчев и от Македония.

На две стени се появяваха кадри с ликовете на войводите, а диктор зад кадър разказваше накратко за тях в паузите между песните.

„Реакцията на зрителите е показателна, че сме успели да стигнем до сърцата и душите им. Смятам, че даваме добър пример на политиците. Ние и Неврокопският ансамбъл се обединихме, за да почетем Гоце Делчев. Това трябва да направят и политиците. Кметът на града - Владимир Москов, е страхотен патриот, с него обмисляме и бъдещи общи участия на двете формации”, заяви директорът на Ансамбъл „Танец” – Зоран Джорлев. Ръководителят на състава е син на Наско Джорлев – автор на баладата за великите ни футболисти Гунди и Котков.

Преди концерта се проведе ритуал по полагането на венци и цветя пред паметника на Гоце Делечв на едноименния площад в града. „Патронът на града ни е един от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Няма неврокопчанин, който да не се прекланя пред святото му дело в името на Родината», подчерта кметът Владимир Москов. Венци и цветя положиха градоначалникът, Неврокопският митрополит Серафим, депутатът от БСП Богдан Боцев, представители на партии, институции, общественици, граждани и ученици.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини