Почистиха «Мемориала на Делчевият род» в Благоевград

снимка :  Илинденпрес
снимка : Илинденпрес

Група на ВМРО-БНД, водена от историка Иван Стоянов в съботния ден почистиха „Мемориала на Делчевият род”,който се намира в двора, пред църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград . Към групата се присъединиха и представители на дружеството на „Потомци на бежанците от град Кукуш” от Областния град. Мероприятието е част от организираното отбелязване на датата на гибелта на апостола на свободата на българите в Македония Гоце Делчев на 4 май другия месец в Областния център на Пиринския край.

 С днешните действия, Стоянов изрази надеждата си ,че ще се привлече вниманието на обществеността към идеята за ремонтиране и реставриране на мемориала, който е в окаяно  състояние.  

Както „Илинденпрес” вече писа, стартира инициативата на неправителствената организация „Форум Балканика” за реставрация на мемориала на „Делчевия род”. Председателката НПО-то Цоня Кръстева тогава каза : „Надявам се, че кампанията ни ще се превърне в общонационална и ще успеем да съберем необходимите средства. Трябва да покажем отношение към този исторически знак, тъй като там са положени тленните останки на най-близките хора на националния ни герой Гоце Делчев". Костите на бащата на Гоце Делчев са положени в този мемориал, което е голяма чест за града, коментират историци и специалисти.

Мемориалът на Делчевия род се намира в западната част на двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е изграден през 1979-1980 г. Проектът е на колектив в състав арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптор Иван Нешев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония. Мемориалът е костница на рода на големия ни революционер Гоце Делчев.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. lajaeeee
    lajaeee lajaaa eee sait za laji
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини