Ротарианци направиха дарение на Реанимацията в Благоевград

Снимки: ИлинденПрес
Снимки: ИлинденПрес

С по-добро оборудване и апаратура разполага вече Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в благоевградската болница след дарение от Ротари клуб Благоевград-Център.

„Това за нас е голяма помощ, защото касае не просто нашата работа, но живота на пациентите ни. Получихме ехограф, монитори, антидекубитални подложки, инфузионни помпи, маски, стойки за инфузия. Всичко това облекчава дейността ни. Разчитаме на такава помощ, защото не всичко може да се купи от болницата”, заяви началникът на реанимация д-р Любомир Димитров.

Той уточни, че МБАЛ-Благоевград като почти всички болници е зле финансово, има дългове, а тези дългове пречат на нормалното функциониране на здравното заведение. Доста голяма сума се отделя ежемесечно за тези дългове, клиничните пътеки не са финансирани. Понякога не могат да се купят неща, които са нужни за болницата. "Затова, ако дойдат дарители, са добре дошли. Един апарат струва 30 000 – 40 000 лева, сериозен дарител трябва. Имаме 6 стари апарата, които обдишват болните, ако са по-качествени – струва повече. Те спасяват човешки живот, ние ги имаме от 15-20 години и повече”, каза още медикът.

Общата стойност на направеното дарение от Ротари клуб Благоевград-Център е в размер на 11 865 лева. Президентът Благой Грозданов разкри, че има и личен мотив да вземат решение да помогнат на отделението по реанимация. „На наш много добър приятел – Андон Данаилов, тук бяха последните му дни, светла му памет. Тогава видях обстановката в отделението и разбрах за сериозните проблеми с оборудване и апаратура, които са необходими да функционира отделението на ниво. Буквално тук нещата се крепят на професионализма на докторите. С това оборудване правят чудеса”, каза Благой Грозданов.

Той подчерта, че Ротари е хуманитарна организация, а в обществото малко се знае, че това са ентусиасти, които искат да подобрят обществото, в което живеят. Затова мобилизирахме над 150 граждани – всеки да дари колкото може. Това е добрият пример в обществото. Да даваме добрия пример, че нещата зависят и от нас. С общи усилия можем да си променим общността, в която живеем, да се чувстваме по-добре. Аз утре мога да имам проблем, да съм в интензивното. Ще чакам държавата да реагира и да закупи оборудване ли? При условие, че можем да помогнем днес и сега. Ние като общество можем да си помогнем много. Без да парадираме, без да се изтъкваме”, допълни президентът на ротарианците в Благоевград. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини