Сформират голяма коалиция по германски модел след изборите у нас

Снимка: Труд
Снимка: Труд

Голяма коалиция по модел на Германия предлагат да бъде сформирана у нас. Ключови фигури от ЕС категорично са се противопоставили на вариант, при който „Обединените патриоти“ да влязат в бъдещото правителство, пише Труд.

Мотивите са били, че при сложната геополитическа ситуация, предстоящият референдум в Турция и популистката вълна от крайно леви и десни в ЕС, е „най-малкото нездравословно“ на външната граница на Съюза да се сформира кабинет с участието на националисти. Чашата преляла след демонстрациите на сила спрямо български граждани, които идват да гласуват в родината си от южната ни съседка.

Лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Корнелия Нинова определиха вече това поведение като „крайно неприемливо“.
Натискът е да бъде създадено проевропейско правителство, което да гарантира успешно председателство на България на Съвета на ЕС, сигурност и стабилност в ЕС и региона. При това положение трябвало и Борисов, и Нинова да се откажат от амбициите си за премиерски пост.

Като най-коментиран и приемлив за страната и Европа следващ министър-председател на България е посочен настоящият вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев. 57-годишният бригаден генерал от резерва е завършил Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където по традиция се получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения. Стефан Янев познава във висока степен ситуацията в различни звена в НАТО и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е бил на изпълнителска и ръководна длъжност.

Най-вероятно ще се стигне и до идеята повечето от служебните министри дазапазят постовете си,тъй като са експерти в своята област. И по един или друг начин са свързани с БСП и ГЕРБ. Целта е при тази формула за голяма коалиция да няма ярко изразени политически лица, а специалисти в съответните ресори.

Днес по-рано от ГЕРБ и БСП отклониха въпроси за това водени ли са подобни разговори с европейските им семейства – ЕНП и ПЕС. Както е известно, Бойко Борисов води делегация в Малта на най-висшия форум на десните. А висши функционери от „Позитано“ 20 бяха лаконични, че ако мандатът за съставяне на правителство дойде при БСП, то Корнелия Нинова няма да е премиер.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини