Находки от времето на траките спряха ремонт на път в село Изгрев

Село Изгрев, снимка: Община Благоевград, архив
Село Изгрев, снимка: Община Благоевград, архив

Глинени находки от времето на траките спряха дългооочакавния ремонт на пътя за гробищния парк в благоевградското село Изгрев. Старинните керемиди, камъни и други предмети са открити преди дни, докато булдозерът извършвал ремонтните дейности съгласно регулационния план на населеното място.

"Видях, че някои от предметите са изографисани и веднага се обадих в Историческия музей. От културния институт изпратиха експерти, които направиха оглед и казаха, че находките са от 3 век преди новата ера", разказа кметът Йордан Китанов.

Ценните находки обаче спрели разширяването на пътя към гробищния парк. Причината е, че на място трябва да пристигнат специалисти от Министерството на културата, които да си кажат тежката дума за старинните предмети. Кога обаче ще пристигнат държавните експерти - никой не знае. А това притеснява местния управник.

Йордан Китанов хем се вълнува от факта, че в Изгрев са открити старинни предмети, които могат да дадат ценна информация за историята на населеното място, хем се притеснява заради забавянето на планирания ремонт на пътя.

Разширяването на трасето към гробищния парк е отдавна чакано от местните жители. За ремонтните дейности кметът на селото е получил подкрепа и финансиране от общинската администрация в Благоевград. Той е наел булдозер от частна фирма, която отстъпила машината за три работни дни.

Ако не успеем да приключим ремонта в срок, това ще отложи още във времето разширяването на трасето към гробищния парк, притеснен е Йордан Китанов. той се надява археолозите да дойдат на терен и да приключат бързо с теренното проучване, за да продължи на спокойствие с ремонта на пътя.

В момента ремонт на пътя към гробищния парк се извършва и в село Еленово. Там хората от години чакат това да се случи, тъй като трасето е в окаяно състояние и при погребение местните жители буквално ползват каруци и магарета, за да стигнат до гробището и да погребат починалите си близки. Сега, с финансовата подкрепа на Община Благоевград, пътят ще бъде ремонтиран.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини