Правителството опитва да спаси тютюнопроизводството чрез Китай

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

силията на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) са насочени към износ на тютюн за китайския пазар. Това каза министърът на земеделието и храните Христо Бозуков по време на среща със земеделски производители от Кърджали, пише Economic.bg. „Работим за сключване на споразумения каквито имат съседните ни Гърция, Турция и Македония. Само България липсва, не знам по какви причини. Сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения", допълни той.

Това е опит на правителството да спаси сектора, който през последните години губи пазари, а самото производство намалява. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите изнесоха данни, според които тютюнопроизводството през 2016 г. е намаляло като обем с 30% до около 23 хил. тона.

„Трябва да има адекватна държавна политика за сектор „Тютюн“, смята министърът.

По неговите думи сега се наблюдава процес на оттегляне на основни фирми купувачи на тютюн, а по-малките намаляват обемите на изкупуваната продукция. Според него, ако не се променят коренно нещата в сектора, "ще сме свидетели на залеза на това производство в България".

Той увери, че се прави всичко възможно средствата по преходната национална помощ за тютюна да бъдат изплатени до края на месец април, което е с месец по-рано в сравнение с миналата година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини