Тешово моли за ремонт на уникална църква, която се руши

Село Тешово, снимка: ИлинденПрес, архив
Село Тешово, снимка: ИлинденПрес, архив

От години жителите на хаджидимовското село Тешово се молят на държавата и цървата да им помогне за ремонта на уникалния храм "Свети Димитър", строен през 1843-1944 година.

Светата обител се руши, а търпението на хората вече се изчерпва. "Миналата година архитектка направи оглед, обеща да започне работа по укрепването на църквата. От Неврокопска митрополия ни уверяват отдавна, че проектът по европейските програми за ремонта на църквата ни, която е паметник на културата, е приоритетен, но пак едно голямо нищо”, сподели кметският управник на Тешово Иван Крушовски.

Той и хората от Църковното настоятелство са купили керемиди с парите, които са събрани от местните 160 жители и посетители на църквата. Готови са да започнат след дни смяната на старите с нови керемиди с риск да ги санкционират, тъй като трябва да съгласуват действията си с Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Грехота е да позволим този уникален храм да се руши. Искаме да спрем поне течовете вътре, защото влагата и мухълът съсипват стенописите и дърворезбите, те също се нуждаят от реставрация. Щом никой не ни помага, сами ще си помогнем, но ще спасим този храм на вярата и българщината”, категоричен е кметският наместник.

В Тешово е един от най-величествените възрожденски православни комплекси в цялата Неврокопска епархия. Той представлява забележителен ансамбъл от трикорабен православен храм, кула-камбанария с часовников механизъм, параклис-костница и килийно училище. Изключително ценни са стенописите и иконите, създадени от Димитър Молеров от Банската иконописна школа, както и дърворезбата. От спешен ремонт се нуждае и кулата-камбанария с часовника. Същото важи и за запазеното килийно училище, което е строено 20 години по-късно от църквата, след като турският султан разрешил да се разшири храмът.

„Школото поне го покрихме с нови керемиди преди време. Боядисахме го отвън, сменихме и дюшемето. Има още работа, но няма средства”, казва Крушовски. Той и жителите на селото се надяват община Хаджидимово, Неврокопска епархия и държавата да помогнат за ремонта на целия комплекс.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини