Археолози на крачка от разкриване на храма в Хераклея Синтика

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Археолози търсят храма в античния град Хераклея Синтика. Проучването на древното селище продължава, като предстои специалистите да разкрият селището на юг, за да стигнат южната стена на масивната и висока 5 метра 18-вековна сграда. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Със сигурност там има друга обществена сграда и най-вероятно това е храмът.

Миналата година археолозите откриха римско корито на чешма с три лъвски глави в античния град Хераклея Синтика. То е от мрамор и е с размери 2,50 метра дължина, 1 метър ширина. Едната лъвска глава е отчупена. Мраморното корито е локализирано в подножието на новоразкрито парадно стълбище на гражданската базилика.

Небивал интерес има в последните години на туристи към античния град Хераклея Синтика, който е край храма на пророчицата Ванга. Посетителите се увеличават с всяка изминала година. Причините за този бум на посетители са няколко. Но най-важната е, че археолозите се натъкват на уникални находки при изследването на древното селище.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. Влагалински
    Пак ще взема аз пари за разкопки на две на три !
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини