Учени откриха нови видове миниатюрни жаби в Индия

Учени откриха нови видове миниатюрни жаби в Индия

Учени откриха в Индия седем нови  вида жаби от род  Nyctibatrachus. Откритието е било извършено в хода на 5 годишно изследване на биоразнообразието в Индия. Резултатите са публикувани в списание PeerJ.

За разлика от другите  представители на рода, които  живеят основно във водата , новите видове са намерени в листата по дърветата и блатната растителност . 4 от новите видове са малко колкото монета. Оказва се ,че популацията на тези животни е достатъчно голяма, но поради размерите им просто не са ги забелязвали.

За да са сигурни от кой род са жабките са взимани ДНК и детайлно са изучаване строежа на тялото им. Род Nyctibatrachus  са нощни жаби. Има и други известни влизащи в него миниатюрни видове. Размерът на 3 от 28-те известни видове не надвишава  1,8 см. Сега общото количество на видовете е пораснало до 35. Мъничките жабки , са  20% от тях. По оценка на специалистите те са се появили в Индия преди около 70–80 млн. години назад.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
  1. KOMENT
    KURVI NOV VID KURVOLQCI MIRIZLIVI KURVOLQCI TAPI JABI
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини