Държавата отказа пари за укрепване на предпазна дига край Струмяни

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Държавата отказа да финансира проект за укрепване на предпазна дига на река Струма в района на Струмяни. Това обаче може да с окаже критично за местните жители, които още отсега са притеснени заради предстоящото снеготопене.

"Състоянието на дигата е критично. Съвсем наблизо, само на 10 метра, минава газопровод, който зарежда с газ оранжерии в съседната община Кресна. Всички сме притеснени, предстои снеготопене, нивото на реката ще се повиши. Преди две години пак имаше пробив на това място, едва спасихме ситуацията и не се стигна до експлозия на газ. Тогава държавата обеща финансиране, но всяко чудо за три дни”, коментира кметът на община Струмяни – Емил Илиев.

Кметството е насипало баластра до дигата, почистило е речното корито в района, но това няма да спре напора на водата, когато водата придойде. От „напоителни системи” разкриха, че няма как сами да заделят средства за укрепването на дигата. Затова подготвили проект на стойност над 600 000 лева.

„Тези дни научихме, че е имало обществена поръчка за избор на изпълнител, но е спряна. Няма как само с инертни материали и баластра да се защити разлива на реката. Образно казано, там е необходима броня от огромни камъни и специално укрепване, хиляди кубици скали трябва да се насипят, за да решим проблема”, признаха експерти от „Напоителни системи”. На местните хора им остава да се молят природата да е с тях и река Струма да не излезе от коритото си, за да не отнесе газопровода и да не залее земеделските земи в района. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини