Местан: Делян Пеевски има значително влияние в политиката

Местан: Делян Пеевски има значително влияние в политиката
Лютви Местан

"Беше ми домъчняло за вас, защото освен да говоря, мога и да мълча. Мога да нося и на бой, без да бъда сломен". С тези думи бившият председател на ДПС Лютви Местан започна пресконференция си в националния пресклуб на БТА, съобщава Вести.бг.

На пресконференцията Местан обяви, че остава в политиката.

"Оценката на хората ме кара да остана в политиката, но още не знам под каква форма. Мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си", каза той.

През дните от отстраняването му досега Местан отказваше да отговаря на журналисти и да се среща с медии. Днес той се появи в компанията на съпругата си Ширин Местан и на депутати и членове на движението, сред които Хюсеин Хафъзов и Бахри Юмер, които напуснаха заедно с него ДПС.

"Не приемам нито начина, нито мотивите, особено мотивите, с които бях отстранен. Бях политически екзекутиран, ритуално, в най-ярките образци на сталинизма и на тоталитаризма, без право на последна дума", добави Лютви Местан и допълни, че не е бил допуснат на заседанието в Сараите на почетния председател Ахмед Доган, където бе взето решението за свалянето му.

"Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието, че съм избран. И посочилият ме реши, че с тази пионка е дотук", каза Местан. Той все пак уточни, че не гледа на себе си така, а такова е отношението към него. По думите му няма бъдеще за партията, докато нейните лидери не започат демократично да се избират.

Лютви Местан разказа многократно и за отиването си в турското посолство с цел лична защита, тъй като по думите му неговата охрана е била свалена изцяло на момента. Дори президентът Росен Плевнелиев, на когото се обадил за информация, не знаел за това.

Местан се обадил за кола от посолството, която да го вземе и защити. После пък спал няколко дни у приятели, чиито имена отказа да разкрие.

"Няма да бъда уплашен", категоричен беше той. По думите му войната срещу него е заради водената от него политика, а именно да спаси ДПС от образа й на проруска, олигархическа, етно-корпоративна партия и да я разположи в полето на прогресивните, евроатлантически и либерални ценности. Да се почувства на власт избирателят, а не бизнес интересите, които и без това са на власт, добави той. В отговор на въпрос обаче призна, че е бил част от тази система, макар и не "изцяло и докрай".

Осъзнах, че пътят на ДПС във властта минава през дясното, и то не само заради състоянието на лявото у нас, заяви още Лютви Местан, чиято бивша вече партия управляваше заедно с БСП в кабинета на Пламен Орешарски. Изреждайки акцентите на управлението си, той отбеляза сред тях и "систематичния опит за възстановяване на диалога с дясното, започнал с кафето в Кърждали с премиера Бойко Борисов"

Лютви Местан определи като един от най-важните пробиви на ДПС по негово време възстановяването на диалога с Анкара, което по думите му е дало повод за обвиненията в ислямизъм.

Голяма част от анализаторите у нас виждат в образа на съвременна Турция образа на някогашния османски владетел, но това е стратегически партньор и приятел, от чието партньорство България може да извлече ползи, посочи той и отказа да бъде символ на тези "архетипни комплекси". Местан напомни също, че няма турско семейство в България без роднини в Турция.

Сред останалите постижения той посочи решението за прекратяване на мандата на кабинета Орешарски, което според него е осигурило плавен политически преход, позицията по "Южен поток", позициите за кризата в Украйна, анексирането на Крим и убийството на руския опозиционер Борис Немцов, концепцията за разширяване на ЕС към Западните балкани и Изток, получила признание и от либералните партии в Европа и АЛДЕ, както и делото в Страсбург срещу десетките глоби за използването на майчин език по време на изборна кампания.

По думите му Делян Пеевски има значително влияние в ДПС и в държавното управление.

Още в началото Местан се оплака и че през тези дни "системата от медийни бухалки стовари върху гърба ми минимум 12 хил. тупалки".

 

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини